REVOLUCIJA U MEDICINI Odobrena nova metoda liječenja raka

REVOLUCIJA U MEDICINI Odobrena nova metoda liječenja raka

PostPostao/la admin » Pet stu 06, 2015 2:51 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Američke zdravstvene vlasti odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa s dvostrukim učinkom jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sistem da se bori protiv tumora.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prošle sedmice tuinteligentnu terapiju koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kakve su hemoterapija i zračenje, koje znaju biti brutalne i s užasnim nuspojavama - od gubitka kose i unutrašnjeg krvarenja do hroničnih mučnina, pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka kompanija BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se direktno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima 'lovcima' na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od hemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva. Učinak Imlygica je dvostruk jer virus direktno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sistem da se sam bori protiv njih.

Dr. Stephen Russell, naučnik s klinike Mayo, smatra da je riječ "o golemoj prekretnici" u liječenju raka.

John Bell, naučnik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa "tijelo budi" i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

- Naučnici još ne znaju zašto je to tako - kaže Bell.

Neke metode radije se koriste modificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja, prenosi Hina.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic "prvi korak u smjeru potpune promjene" načina liječenja raka.

- Ne možemo preuranjeno tvrditi da smo postigli krajnji cilj, jer nismo, ali to je korak na putu, jedan, ali vrlo vrijedan - dodao je on.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/203839/revolu ... Kazo8.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Zdravlje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost