Četiri najčešća uzročnika raka

Četiri najčešća uzročnika raka

PostPostao/la admin » Sri lis 28, 2015 3:24 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Mesne prerađevine poput hrenovki, kobasica, pašteta... Međunarodna agencija za istraživanja raka proglasila je jednim od značajnijih uzročnika raka, uz duhan, alkohol i 100 drugih supstanci u skupini 1 kancerogena, odnosno skupini u kojoj je dokazana kancerogenost za ljude.


Procesirano meso najčešće zapravo nema nikakve veze sa pravim mesom, te je puno štetnih hemikalija i aditiva koji se koriste kako bi se ovim proizvodima produžio rok trajanja i pojačao okus.

Sudeći prema podacima ove agencije, 2012. godine je ustanovljeno čak 14,1 milion novih slučajeva raka, uz čak 8,2 miliona smrtnih ishoda.

U nastavku pogledajte koje se to četiri stvari, pored mesnih prerađevina, smatraju glavnim uzročnicima raka.

Alkohol

Američki stručnjaci za zdravlje i toksikologiju procjenjuju kako je 3,5 posto smrti (blizu 19.500 slučajeva) u Sjedinjenim Američkim Državama 2009. godine povezano s alkoholom.

Još je jedna studija potvrdila kako osobe koje konzumiraju tri i po pića alkoholna dnevno imaju najmanje dva do tri puta veći rizik od razvijanja raka mozga i vrata nego oni koji ne piju.

Pušenje

Pušenje duhana se povezuje sa rakom pluća, mokraćnog mjehura, grla, jetre, bubrega. Pušenje ubija oko šest miliona ljudi godišnje, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

UV lampe

Izlaganje UV lampama u salonima za sunčanje može uzrokovati rak kod ljudi, posebno opasni rak kože, melanom. Što je izlaganje svjetlosti UV lampi duže, to je šansa za obolijevanje od raka veća, pogotovo za osobe mlađe od 30 godina.

Zagađenje zraka

Zagađen zrak je dodan na listu kancerogena 2013. godine. A 2010. godine zagađenje zraka je dovelo do 223.000 smrti od raka pluća širom svijeta.

http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/c ... /151028024
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Četiri najčešća uzročnika raka

PostPostao/la admin » Sri lis 28, 2015 3:26 pm

Mesne prerađevine mogu voditi razvoju raka debelog crijeva kod ljudi, a možda to može i crveno meso - stoji u radu stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u ponedjeljak, što bi moglo dodatno zaoštriti raspravu o konzumiranju mesa.

Ova odluka nije iznenadila stručnjake, ali u javnosti izaziva mnogo polemike i nedoumice oko toga treba li da jedemo meso i mesne prerađevine.

Prema riječima bh. nutricioniste Kenana Mandre potpuno je zdravo jesti meso i masnoću životinja koje slobodno pasu travu, za razliku od procesirane hrane poput pašteta, salama, hrenovki i industrijskih kobasica. Problem nije u samom mesu, nego samo u njegovoj tehnološkoj obradi koja podrazumijeva usoljavanje, fermentaciju, dimljenje, dodavanje konzervansa i pojačivača ukusa.

Kako kaže naš nutricionista kvaliteta namirnica životinjskog porijekla je zapravo ugrožena masovnim uzgojem.

"Ova odluka Svjetske zdravstvene organizacije ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o tome odakle to meso dolazi. Također, treba obratiti pažnju na klasifikaciju da je potrošnja crvenog mesa kao 'vjerovatno kancerogena za ljude, na temelju ograničenih dokaza...', što dosta govori o relevantnosti samih studija", navodi Mandra i dodaje kako se na našem tržištu nalaze meso i mesne prerađevine uglavnom iz uzgajališta gdje se životinje tove GMO žitaricama, sojom i koncentratima, tretiraju se antibioticima i hormonima da bi brže rasle i davale više mesa i mlijeka.

"S druge strane, životinje koje žive u svom prirodnom okruženju i hrane se onom hranom za koju su i same genetski prilagođene daju meso, masnoću, mliječne proizvode i jaja takvog sastava koji je optimalan za čovjeka i potpuno su sigurne za ljudsku upotrebu", poručuje Mandra, te dodaje da je važna pravilna interpretacija preporuka.

Treba imati na umu činjenicu da Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je meso korisno za zdravlje, te da nema preporuka da se ne konzumiraju domaće mesne prerađevine, niti crveno meso uopće.

"Crveno meso sadrži proteine od izuzetne biološke vrijednosti i važne nutrijente kao što su vitamin B, željezo i cink itd. SZO smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje, a zaključci 22 naučnika iz 10 zemalja donijeti na osnovu 800 studija koje istražuju vezu između raka i konzumiranja crvenog ili procesuiranog mesa u više zemalja, na više kontinenata, trebalo bi da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih savjeta za ishranu stanovništva", kaže bh. nutricionista.

BiH uvozi separirano meso, trtice, kosti i sav mesni otpad i od toga se prave viršle. Ako hoćemo zdravo meso na trpezi, moramo da imamo dobru regulativu i da zabranimo uvoz mesa sumnjivog kvaliteta, kancerogene aditive koji se dodaju mesnim prerađevinama i da prestanemo da uvozimo mesni otpad.

"Kada budemo vodili računa o zdravoj hrani za ljude i stoku, neće biti opasnih herbicida, pesticida, teških metala, koksidiostatika, hormona, aluminijuma, kadmijuma, žive. Nadam se da će preporuke SZO izazvati promjene u proizvodnji i potrošnji ovih proizvoda na svjetskom nivou i u ličnoj potrošnji bh. stanovništva. Uslovit će velike promjene i u preradi i prometu. Ipak, proizvođači i industrija mesa, dugoročno gledano, nemaju razloge da strahuju za svoj opstanak i budućnost, pod uslovom da se blagovremeno pripreme za rad i poslovanje u novim uslovima", zaključuje Kenan Mandra.
http://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/p ... /151028045
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Četiri najčešća uzročnika raka

PostPostao/la Administrator » Sri lis 28, 2015 7:23 pm

70 grama crvenog mesa se preporucuje dnevno, sve nam zabranise, najbolje da pasemo travu onda. Volio bih znati kojim metodama su dosli do ovih saznanja, bice da je ovo jos jedan u nizu senzacionalistickih clanaka. Tako su i za kafu govorili da je stetna pa okrenuli plocu, dok neki kazu jeste stetna ali u velikim dozama, a to se moze reci za sve.

Znaci NO NO


beef
lamb
pork
veal
venison
goat

YES YES

turkey meat
duck
goose
game birds
chicken
rabbit

Adults

If you eat more than 90g of red or processed meat a day, it is recommended that you reduce your intake to 70g per day, which is the average UK consumption.

http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/red-meat.aspx
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2390
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm


Vrati se na: Zdravlje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost