Sedam biljaka koje odlično pročišćavaju zrak u vašem domu

Sedam biljaka koje odlično pročišćavaju zrak u vašem domu

PostPostao/la admin » Čet sij 15, 2015 10:44 am

windows7sevn.org Facebook Share
Slika

Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju? Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čoveka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.

Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duhanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtjevi – odgovara joj dosta svijetla, a treba je samo pomalo zalijvati.2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava zrak od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

Slika

3. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svijetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svijetla. Veoma efikasno apsorbuje izduhne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

Slika

5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju zrak u prostoriji. Aktivno vlaži zrak i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.

Slika

6 I 7. Hedera helix (sobni bršljan) i Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) šampioni su u pročišćavanju zraka. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz zraka, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.


Slika
Slika
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5192
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Zdravlje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost