1415. ugarska vojska poražena u Bosni uz pomoć Osmanlija

protiv srpske države, Hrvatske, Ugarske, Turaka, križarskih pohoda pape...

1415. ugarska vojska poražena u Bosni uz pomoć Osmanlija

PostPostao/la admin » Ned ožu 17, 2013 6:44 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Herceg Hrvoje je jedinog saveznika našao u skopskom namjesniku Ishak-begu, koji na njegov poziv dolazi u Bosnu 1414.g.Nema sumnje da upravo herceg Hrvoju pripada sumljiva SLAVA da je PRVI Osmanlije uvukao u bosanske unutrašnje neprilike i da je bosansku državu doveo u položaj sultanovog tributara. Turci te godine pustoše zemlju sve do Zagreba i u avgustu se vraćaju sa plijenom. Njihov pritisak nije jenjavao ni te, a ni 1415.g. Ugarska je morala, da bi održala svoj uticaj u Bosni i spriječila pustošenja Hrvatske i Dalmacije, poslati svoju vojsku preko Save.
Ugarska prijetnja posljednji put je ujedinila cijelu Bosnu u jednodušnom otporu kralju Sigismundu i njegovim križarima. Čak su se veliki vojvoda bosanski Sandalj Hranić i herceg Hrvoje međusobno izmirili. SLOŽNIM OTPOROM cijele Bosne, koji je predvodio herceg Hrvoje, te uz odlučujuću pomoć Osmanlija, ugarska vojska je u julu 1415.g. poražena kod Doboja. Ugri su pretrpjeli veliki poraz. Sigismund više nije prešao Savu i najviše što je kasnije postizao bilo je priznavanje vazalske vjernosti, od bosanskog kralja, najčešće uporedo sa istom obavezom prema Porti. S druge strane, savez sa Osmanlijama je označio put postepenom , ali trajnom osmanskom prodoru u Bosnu. Od tada se Osmanlije javljaju kao stalni činilac u međuvelikaškim razračunima i previranjima u Bosni te njihovim ratovima sa susjednim državama.
Smrću hercega Hrvoja 1416.g. slabi uticaj Hrvatinića u Bosni, a jačaju moć i vlast velikog vojvode Sandalja Hranića i kneza Pavlaj Radinovića te njihovih rodova.

Gornji tekst izdvojen iz knjiga :
Mustafe Imamovića: Historija Bošnjaka, strana 74
Bosna od najstarijih vremena do kraja II s.r. ,strana 76/77

!
kliknuti na kartu radi uvećanja

74.jpg

Image
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5756
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ratovi Bosne i Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost