1302-1322.g. rat Bosne i Bošnjaka protiv Hrvata i Šubića

protiv srpske države, Hrvatske, Ugarske, Turaka, križarskih pohoda pape...

1302-1322.g. rat Bosne i Bošnjaka protiv Hrvata i Šubića

PostPostao/la admin » Sri ožu 13, 2013 2:39 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

U svojoj povelji iz 1299. Pavao se naziva «ban Hrvatske i Dalmacije i gospodar (dominus) Bosne». Nedostajala je ipak titula bosanskog bana. Smatrajući se dovoljno moćnim, a uz naklonost pretendenta na ugarsko-hrvatsko prijestolje, Pavao I Šubić postavio je 1302.g. svog brata Mladena za bosanskog bana, sa titulom Mladen I Šubić. Tadašnji bosanski ban Stepan I Kotromanić pružio je Šubićima ODLUČAN OTPOR i u cijeloj Bosni su vođene ŽESTOKE BORBE. Ban Stepan je bio potisnut sve do istočne granice Bosne, gdje su se u junu 1302. susrele na Drini dvije vojske. Iako je Mladen Šubić u drmatičnom sukobu savladao bosansku vojsku, njegov položaj u Bosni nije bio nimalo siguran niti stabilan. Rat je imao i VJERSKU DIMENZIJU borbe protiv bosanskih HERETIKA, tj. pripadnika Crkve bosanske. Čitavo navodno banovanje Mladena Šubića proteklo je u NEPRESTANOM RATOVANJU sa BOŠNJACIMA i njihovim banom Stepanom I Kotromanićem. U jednom od učestalih bojeva Mladen šubić je 1304. konačno i sam izgubio život.
Za njegovog nasljednika Pavao Šubić je postavio svog sina Mladena, koji se titulirao kao Mladen II «gospodar čitave Bosne». To gospodstvo se zasnivalo na sistemu vazalnih odnosa koje je Mladen Šubić uspostavio sa dobrim dijelom bosanske vlastele, posebno onom iz Donjih Krajeva, koja mu je geografski bila najbliža. Sličnu vezu i kompromis najvjerovatnije je uspostavio i sa Stepanom I Kotromanićem. U toku unutrašnjih nereda do kojih je došlo nakon smrti Stepana II, Mladen Šubić je ponovo ORUŽJEM KRENUO NA BOSNUi uzeo pod svoj patronat Stepanovog sina, budužeg bana Stepana II Kotromanića. Na stabiliziranje odnosa između Šubića i Kotromanića vjerovatno je uticala i činjenica da su se u međuvremenu i rodbinski povezali ( brat Stepana II, Vladislav oženio Jelenu Šubić, majku budućeg kralja Tvrtka I). Poslije okončanja borbi za ugarsko-hrvatsko prijestolje, novi kralj Anžujac, Karlo I Robert, postepeno ruši i obuzdava moć jednog po jednog osamostaljenog ugarskog i hrvatskog velikaša. Ban Stepan II Kotromanić je u tome odmah vidio za sebe priliku i mogućnost da izađe iz sjene Šubića. On se radi toga sasvim logično vezao za snažnog i odlučnog Anžujca.
U borbi protiv Mladena Šubića, ban Stepan II uspio je privući na svoju stranu i neke njegove dotadašnje vazale u Donjim Krajevima, na prvom mjestu uticajne knezove Stipaniće Hrvatiniće, koji su držali tvrdi grad Ključ. Bitkom u Poljicama (kod Splita), kralj Karlo Robert nanio je odlučujući poraz Šubićima i tako srušio njihovu dotadašnju moć. Time je ujedno OKONČANA i njihova vlast u Bosni.


!
kliknuti na kartu radi uvećanja

mustafa50.JPG
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ratovi Bosne i Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron