Strana 1 od 1

Na današnji dan prije 10 godina: Nokia je držala 40% tržišnog udjela, Apple 10%, Samsung 4%…

PostPostano: Čet pro 20, 2018 8:50 pm
Postao/la admin
https://mob.hr/na-danasnji-dan-prije-10 ... samsung-4/

Tržište smartfona mijenja se doslovno iz kvartala u kvartal. Jedni proizvođači nestaju sa scene, drugi dolaze. Tako se izmjenjuju i mjesta na top listama, i tržišni udjeli svakog od njih. Danas otprilike znamo napamet kako izgleda situacija na vrhu, gdje Samsung vodi s nekih 20-ak posto tržišnog udjela, a slijede ga Huawei, Apple, Xiaomi i BBK Electronics grupa.

No ako se vratimo u ne tako davnu prošlost, odnosno deset godina unazad, smartfoni se baš i nisu toliko proizvodili u Kini, već na raznim stranama svijeta, a kako je tržište tada izgledalo, prisjetili smo se nakon napada nostalgije povodom još jedne HTC-ove najave povratka u igru.
Tako je u zadnjem kvartalu 2008. godine prva na listi prodaje smartfona bila, naravno, Nokia sa svojim Symbianom i nevjerojatnih 40,8% tržišnog udjela, a slijedio ju je RIM, kanadski proizvođač BlackBerry uređaja, koji je držao 19,5% tržišta.

Apple je sa svojim iPhoneom već tada bio treći i zauzimao je 10,7% tržišta. Spomenuti HTC je držao 4,3%, a današnji lider Samsung samo 4,2%, jer je Android tada bio u pelenama. Nedugo zatim, Samsung počinje s ekspanzijom i ubrzo prestiže HTC, dok se Nokia par godina kasnije doslovno strmoglavila.

Zanimljivo je da su ostali proizvođači zajedno držali 20,5% udjela, što je dvostruko manje od današnjih 40%. Ovo zapravo govori o enormnom rastu ne samo prodaje smartfona, već i kompanija koje ih proizvode.

Što će se dogoditi u budućnosti, nezahvalno je nagađati, ali je prilično izvjesno da bi Huawei sljedeće mogao prestići Samsung. Međutim, nakon započetog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, upitno je kojom će se brzinom to odviti jer je (barem zasad) ostao bez prilično velikog i bogatog američkog tržišta.

svjetsko tržište smartphona u 4. kvartalu 2008.g.
Image