najviše nas je “oderao” Apple! Čak 83% profita u Q1 pripada njima!

najviše nas je “oderao” Apple! Čak 83% profita u Q1 pripada njima!

PostPostao/la admin » Pon lip 05, 2017 1:37 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Strategy Analytics objavio je svoje redovno kvartalno izvješće o zaradi u mobilnoj industriji i kao uvijek do sada Apple je svima pokazao tko je car visokih cijena i visokih marži. Vjerovali ili ne od čak 300 kompanija koje prodaju pametne telefone, samo njih 10-ak generira profit što pokazuje da ruže ne cvjetaju svima onoliko koliko smo mi mislili. Apple-u pripada nevjerovatnih 83.4% profita iz cijele industrije u prvom kvartalu (Q1) ove godine, što čak nije njihov rekord (u jednom trenutku bilo je 90%) pa koliko su onda prodali?

Samsung daleko iza Apple-a

Prema podacima iz Strategy Analytics Apple je objavio operativni profit od čak 10.1 milijardu USD što, kao što smo već rekli, čini čak 83.4% profita cijele industrije. Razlog za ovo su visoka prosječna prodajna cijena i visoka marža – prema nekim računicama (omjer ukupne prodaje i profita) marža je oko 30.7%. Samsung se pak nalazi na drugom mjestu sa 1.57 milijardi USD prihoda što im je osiguralo drugo mjesto na ovoj listi i oko 12.9% udjela. U smislu profita ovo je pad za 21% u odnosu na prošlu godinu, za što je vjerovatno zaslužna činjenica da nije bilo Galaxy Note 7 uređaja u prodaji. Kao drugi razlog toga pada analitičari navode sve veću zasićenost tržišta, ali i nemogućnost Samsunga da uspješno poveća svoju maržu. Sličnom računicom kao onom za Apple ispada da je Samsungova prosječna marža mnogo sitnijih 9.7%.

Kombinirano Apple i Samsung čine čak 96% profita cijele industrije pa ne možemo a da se ne upitamo što te ostale kompanije rade? I ako je samo 10 kompanija profitabilno znači li to da će se broj proizvođača ubrzo početi smanjivati? Nemaju svi isti opseg i iste ambicije, ali podaci su u najmanju ruku zanimljivi.
http://www.balkangadgets.com/na-pocetku ... ada-njima/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5195
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Mobiteli

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron