Memorije u mobilnim telefonima: ROM, interna flash memorija, Stock ROM, Castom ROM – sve što trebate znati

Memorije u mobilnim telefonima: ROM, interna flash memorija, Stock ROM, Castom ROM – sve što trebate znati

PostPostao/la admin » Sub svi 14, 2016 9:34 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Za razliku od RAM-a, ROM-a zadržava svoje podatke, tako da služi u smartphoneu za dugoročnu pohranu ali ima ograničenu sposobnost za prihvaćanje novih podataka.
Prvi ROM, Read Only Memory, čipovi su proizvedeni 1965 godine. U njih su se upisivali programi u tvornici i ništa se nije moglo mijenjati. Nove generacije ROMa se mogu mijenjati. Jedan od primjera je primanje novih programe kroz sustave nadogradnje. Zato možemo reći da imenovanje memorije, “samo za čitanje”, danas je tehnički netočan naziv jer u stvari možemo zapisivati.

U smislu smartphonea, to je interna memorija poznata kao flash memorija, odnosno izbrisiva programabilna memorija. Flash memorije koriste dvije različite logičke tehnologije – NOR i NAND. NOR je poput memorije računala i koristi se za pohranu mobilnih operacijskih sustava, NAND je kao hard disk. Ova vrsta memorija zamagljuje razliku između RAM-a i ROM-a jer možete pisati i brisati podatke milijunu puta, iako ne toliko koliko na RAM-u, ali više od tradicionalnog ROM-a. Većina flash memorija briše podatke u cjelini blokova, što ga čini pogodnim za korištenje s aplikacijama gdje velike količine podataka zahtijevaju česta ažuriranja. Njezin (zajednički) kapacitet iznosi 4GB, 8GB, 16GB, 32GB, 64GB.

ROM kapacitet je podijeljen u nominalni kapacitet, stvarni kapacitet (puno manji od nominalnog) i raspoloživ kapacitet. Zašto je stvarni kapacitet manji od nominalnog? ROM kapacitet je podijeljen u tri dijela: dio koriste datoteke sustava i predmemorija. Mogli bi reći to je dio gdje sustav živi. Nemate li rootani uređaj nije moguće da pristupite ovom sistemskom dijelu. Na neki način je zaključan.
Drugi dio se koristi za instalaciju softvera i njihove podatke, dok je ostatak namijenjen za korisnika. Tako se može reći da korisniku ostaje na raspolaganju ukupni kapacitet umanjen za veličinu OS u ROMu. U većini slučajeva ROM za OS i autohtone aplikacije koristi oko 10-20% od ukupnog kapaciteta. To znači, ako vaš smartphone se reklamira da ima 16 GB, vama će biti dostupno 14 GB za aplikacije, glazbu, fotografije i sl. Međutim, postoje razlike u načinu na koji proizvođači konfiguriraju ovaj element uređaja i u nekim slučajevima interna memorija može biti u odnos 50/50 između OS i korisnika. Tako može biti značajna razlika u iznosu korisnički dostupnog prostora između dva uređaja istog kapaciteta memorije.

Neki uređaji poput Samsung Galaxy S3 modela, imaju multi-ROM. Jedan manji brzi čip za pohranu glavnog sustava, predmemorija i aplikacijskih podatke u odvojenim particijama. Drugi čip je veći ali sporiji i omogućuje korisnicima pohranu aplikacija. To stvara dobru ravnotežu između performansi i cijene za proizvođača. Ostali proizvođači poput Applea uključuju samo jedan čip za pohranu. Prema IT stručnjacima, ovakav tip unutarnje memorije za pohranu je općenito govoreći bolji nego što je to u slučaju korištenje vanjskih microSD kartica. Budući da je izravno zalemljen na matičnoj ploči smartphonea, postižu se veće brzine čitanja/pisanja podataka.

Kada smo već u priči oko pojma ROMa, nadodati ću još kratka objašnjenja vezana uz razne nazive ROMa za android uređaje. Dakle, pojam ROM, znači mjesto gdje je operativni sustav instaliran u vašem uređaju memoriju. Ovaj sustav zove se “Stock ROM-a”. Custom ROM je napravljen od treće strane, developera, i oni imaju različite kernele, prilagodbe na zadani operativni sustav. Možemo reći da pružaju drugačiji doživljaj u ukupnom poretku.

Budući da Android OS je open source, razvojni programeri mogu napraviti bilo kakve promjene ROM-ova, dodati značajke i prilagodbe. Svi prilagođeni ROMovi nisu savršeni, mogu imati neke greške koje ograničavaju dio funkcionalnosti uređaja. Tu je još jedna riječ koja ste možda čuli, “kernel”. On je odgovoran za funkcioniranje operativnog sustava.

Kako spasiti kapacitet ROMa?
Možete ukloniti neke od programa koji dolaze sa sustavom ali je potrebno da imate root ovlasti. Naravno, imajte naviku da redovito počistiti smartphone od sadržaja koji vam nije potreban poput zastarjele e-pošte, dokumenata, SMS poruka, igara koje više ne koristite, multimedijskih sadržaja i sl. Preuzmite neki instalacijski paket za brisanje softvera. To ne samo da će pomoći spasiti ROM, također će uređaj brže raditi.


http://www.racunalo.com/memorije-u-mobi ... ate-znati/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5683
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Mobiteli

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron