Strana 1 od 1

1382.g. povelja kralja Tvrtka u Bišću kod Blagaja

PostPostano: Pon ožu 04, 2013 4:21 pm
Postao/la admin
Bookmark and Share


!
klikni na slike radi uvećanja

Image

Slika
Slika

prepis
Slika

“Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane. Ti se, pak, za one što te kamenovahu moljaše govoreći: “Gospode, ne uzmi im ovo za grijeh, jer ne znaju šta čine”. Toga radi, o mnogostradalniče, kao što si se molio za one što Te kamenovahu – još više se moli Vladici mojemu Hristu Bogu za onoga koji Ti se uvijek moli, priziva Te i priznaje Te za stradalnika Hristova i koji sva dobra djela čini u Gospodu Bogu svojemu, prizivajući Tebe u pomoć, jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih, kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva. I boraveći u njima obrete se kraljevstvo mi u Primorju.

U Župi Dračevičkoj mjesto je podesno za zidanje grada. I tada prizvah u pomoć Gospoda Boga i svetoga velikomučenika i arhiđakona Stefana, kao što i gore rekoh, i u ime njegovo sazidah grad na rečenom mjestu. I dadoh mu ime Sveti Stefan. I bješe izvoljelo kraljevstvo mi postaviti tu slanicu i da bude trg za prodaju soli.

I glas taj dođe Dubrovniku. Zato poslaše kraljevstvu mi vlastelina svojega kneza Dragoja Gučetića, moleći kraljevstvo mi i tražeći da tu, u tom mjestu, u gradu i pod onijem gradom ne postavi kraljevstvo mi slanicu niti da se tu so prodaje. I kaza Dragoje kraljevstvu mi kako Dubrovnik ima ugovore stare sa svima raškim gospodarima da u Primorju nigdje ne bude postavljen novi trg, osim na mjesta gdje je i prije bio postavljen uobičajeni trg. Razumjevši ugovore ranije što su Dubrovčani imali s gospodarima raškim da se nigdje u Primorju ne može postaviti trg soli, osim na uobičajena mjesta – kraljevstvo mi ne htjede izmijeniti ugovore stare grada Dubrovnika što su imali s gospodarima raškim, nego još jače potvrdih ranije ugovore koje su imali s gospodarima ranijim. Kraljevstvo mi po Dragoju izrazi žaljenje Dubrovniku: da dovijeka ne bude u onome gradu ili pod gradom trg za prodaju soli. I sve ovo što je gore napisano da ne izmijeni kraljevstvo mi, ni sin kraljevstva mi, niti itko od srodnika kraljevstva mi da ovo ne izmijeni dokle god Dubrovnik i vlastela dubrovačka ne izmijene ovo ili nekom nevjerom ne izgube oni, ili djeca njihova ili nasljednici njihovi.

A svjedoci su ovome: dvorski pristav Mirko Radojević, vojvoda Vlatko Vlković i knez Pavle Jablanić. Zapisa se, pak, ovo 1382. godine po rođenju Hristovu, 2. dana mjeseca decembra. Pisano na Bišću u Podgradi.

+ STEFAN TVRTKO,
MILOŠĆU BOŽJOM KRALJ
SRBLJEM I BOSNI I PRIMORJU.”

1382. Povelja kralja Tvrtka I

PostPostano: Uto tra 30, 2013 7:40 pm
Postao/la bosniaque
Slika
Slika
Slika
Slika

Re: 1382. Povelja kralja Tvrtka I

PostPostano: Uto tra 30, 2013 7:43 pm
Postao/la bosniaque
Nekad se ova povelja koristi kako Tvrtko sve svoje pretke naziva gospodom srpskom, što nije tačno. Ovdje je istaknuta srpska strana porijekla koja se ne odnosi na Bosnu.

"... roditelja gospode srpske kraljeva i cara..."

Kraljevi i car su bili prisutni ISKLJUČIVO u srednjovjekovnoj Srbiji i oni jesu zaista gospoda srpska, a kraljeva i cara nikada prije Tvrtka I nije bilo u Bosni. U Bosni su vladali BANOVI a ne kraljevi i carevi. Tvrtko I je, naravno, PRVI vladar Bosne koji nije ban.

Re: 1382.g. povelja kralja Tvrtka u Bišću kod Blagaja

PostPostano: Ned tra 19, 2015 7:46 am
Postao/la ZlatniLjiljan
Dali se ova povelja tice tog gore navedenog ugovora? Ovde u ulozi gospode Bosanske spada naravno sam kralj Tvrtko.


Slika