Zašto se krije historija od bošnjačke djece?

teme koje se ne mogu srvstati u neki od gornjih podforuma

Zašto se krije historija od bošnjačke djece?

PostPostao/la admin » Čet sij 31, 2013 5:12 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Nacionalni predmet "protjeruju" iz škola u FBiH

Bošnjačka djeca sve manje uče historiju u školama te im je time uskraćeno pravo i diskriminirani su u poređenju s djecom iz manjeg bh. entiteta, kao i u poređenju s učenicima koji pohađaju nastavu prema hrvatskom planu i programu. Ovaj društveni problem je sve veći, a stručnjaci upozoravaju da će se ovakvim tempom uskoro u potpunosti zaboraviti historija BiH!

Isti program

Asmir Hasičić, profesor historije i predsjednik Udruženja nastavnika historije Kantona Sarajevo, kazuje da je u kantonima s bošnjačkom većinom nastava iz historije protjerana. I dok Bošnjaci u prijašnjem sistemu nisu imali priliku i mogućnost učiti historiju BiH na ispravan način, i u današnjim vremenima slična je situacija.

- Jednako je loše stanje i u osnovnim i srednjim školama kada je historija u pitanju. Što se tiče osnovnih, imamo iste nastavne planove i programe koji su predviđeni za dva časa sedmično, ali je uzet čas u šestom i osmom razredu, tako da djeca, u biti, pate i upitno je koliko se toga uspije usvojiti - upozorio je Hasičić.

On je napomenuo da se zbog obimnog gradiva preko izuzetno važnih lekcija, jednostavno, "preleti".

- Postoji nesklad u zastupljenosti predmeta historije u entitetima i kantonima. U ZHK dvostruko je više časova, baš kao i u RS, u odnosu, naprimjer, na KS. Bitno je za sve tri nacije da je ravnopravno zastupljena, jer bilo kakvo odudaranje od toga izuzetno je loše. Ako neko ima skriven motiv iza ovoga, čini dalekosežnu štetu društvu - potcrtao je Hasičić.

Enver Imamović, historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, istakao je za "Avaz" da je ovakva situacija alarmantna te da ljudi koji ne uče historiju ne znaju ko su.
- Poučeni dešavanjima, naša djeca doći će u situaciju da budu napadnuta tvrdnjama da nemaju državu. Tvrdit će se da je nikada nije bilo, a naša nova pokoljenja u neznanju prihvatit će ono što čuju sa strane od neprijatelja naše zemlje - kazao je Imamović.
On je dalje pojasnio da se trenutno kroz medije nameću hrvatski i srpski udžbenici koji šire neistine o BiH.
- Naša buduća inteligencija koja treba da uči i druga buduća pokoljenja ne znaju historiju i tako nam se gubi trag. Katastrofalna situacija - napomenuo je Imamović.
Profesor Imamović objasnio je da studenti zbog lošeg predznanja pri upisu na fakultet ne znaju odgovoriti ni na lakša pitanja, koja trebaju znati iz opće kulture.

- Vjerujte da ne znaju noviju historiju, a ne srednjovjekovnu Bosnu ili neko drugo stoljeće. Užasno sam zabrinut, jer historija je učiteljica života - dodao je Imamović.


Nacionalni interes

Poznato je koliko naše susjedne zemlje polažu pažnje mjestu i ulozi historije. Broj časova u njihovim obrazovnim sistemima ne bi mogao ni doći u obzir za kojekakve redukcije.
- To bi, na kraju, bilo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa jer je riječ o predmetu iz nacionalne grupe predmeta - naglasio je Hasičić.


http://www.avaz.ba/vijesti/teme/zasto-s ... acke-djece
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5785
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost