Bh. muslimani među najtolerantnijima u svijetu

teme koje se ne mogu srvstati u neki od gornjih podforuma

Bh. muslimani među najtolerantnijima u svijetu

PostPostao/la admin » Ned svi 12, 2013 4:08 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Slika
Američki Institut Pew objavio je prošlog mjeseca rezultate opstežnog istraživanja koji ocjenjuju otvorenost i toleranciju muslimanskih zajednica.
Rezultati su pokazali su kako su muslimani u Bosni i Hercegovini među najtolerantnijim muslimanima u svijetu, javila je agencija Anadolija.

Prema ovoj studiji, 26 posto muslimana u BiH smatra da je vanbračna ljubavna veza moralno opravdana, a isto mišljenje dijeli i 25 posto albanskih muslimana što je najviše do svih muslimana u svijetu.

S druge strane, oko jedan posto muslimana u Nigeru, Iraku, Egiptu, Indoneziji i Azerbejdžanu smatra da je vanbračna ljubavna veza moralno opravdano i dozvoljeno djelo.
Odluka o nošenju marama

Nadalje, 92 posto muslimana u BiH smatra da žene trebaju odlućiti da li će nositi maramu ili ne, što je najveći procenat u svijetu, a isto mišljenje dijeli 91 posto muslimana na Kosovu, i 90 posto u Turskoj. S druge strane, 29 posto muslimana u Kongu i 30 posto u Afganistanu vjeruje da žene trebaju odlučiti da li će nositi maramu ili ne.
Pravo na razvod

Studija Instituta Pew je pokazala da su muslimani iz BiH najliberalniji u vezi sa pravom supruge na razvod, te tako 94 posto njih smatra da supruga ima pravo da se razvede od svoga supruga. Od ostalih muslimana na Balkanu, gdje živi značajna zajednica muslimana, slijede muslimani na Kosovu sa 88, Albaniji sa 84 posto i Turskoj sa 85 posto onih koji tvrde da supruga ima pravo da se razvede, javila je agencija Anadolija.

S druge strane, osam posto muslimana u Maleziji izjasnilo se da supruga ima pravo da se razvede od svoga muža, kao i 14 posto u Iraku.
Samoubilački napadi u ime islama

Prema studiji koju je uradio Institut Pew, muslimani u BiH su pokazali da ne opravdavaju samoubilačke napade u ime islama te tako samo njih tri posto smatra da su somoubilački napadi u ime Islama opravdani, dok 96 misli suprotno. S druge strane, 40 posto muslimana u Palestini vjeruje da su somoubilački napadi u ime Islama opravdani dok 49 misli da to moralno nije prihvatljivo.
Odobravanje abortusa

Bh. muslimani su, također, među najliberalnijima u vezi sa odobravanjem abortusa, te njih 14 posto vjeruje da je abortus moralno opravdan, kao i 18 posto muslimana u Bangladešu i 15 posto u Ugandi, što je najveći procenat u svijetu.

S druge strane, samo oko jedan posto muslimana u Pakistanu, Etiopiji i Keniji smatra da je abortus moralno opravdano djelo, dok isto to misli četiri posto muslimana na Kosovu.

Rezultati istraživanja koje je proveo Institut Pew, prikupljeni su na osnovu intervjua sa više od 38.000 muslimana u 39 država o raznim temama od etike, politike, pravde, odnosa između islama i zapada, te do odnosa između muškarca i žene, agencija Anadolija.
Radiosarajevo.bahttp://radiosarajevo.ba/novost/112246/b ... -u-svijetu
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Bh. muslimani među najtolerantnijima u svijetu

PostPostao/la Nabash » Čet pro 25, 2014 9:56 pm

Na ovo mogu samo reci....covjek kad je bolestan nece otici seoskom hećimu nego, ako zeli sebi dobro, pravom doktoru u pravu bolnicu. Tako da i ovo istraživanje pokazuje samo (ne)znanje muslimana pojedinih država o određenim temama.
Avatar korisnika
Nabash
 
Postovi: 3
Pridružen: Sub pro 20, 2014 10:34 pm
Lokacija: USK


Vrati se na: Ostalo

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron