Oružane snage BiH bogatije za 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 miliona dolara

Oružane snage BiH bogatije za 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 miliona dolara

PostPostao/la admin » Čet ožu 23, 2017 3:50 pm

windows7sevn.org Facebook Share
U kasarni Rajlovac kod Sarajeva danas je izvršena svečana primopredaja 24 vozila Humvee koja je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Riječ je o prvoj tranši donacije vrijedne 3,5 miliona dolara, dok će drugi dio paketa od oko 20 vozila biti predat do kraja 2017. godine. Na ceremoniji primopredaje vozila govore su održali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i generalmajor Senad Mašović.

"Mnogi od nas su prisustvovali sličnim događajima i govorima, ali uvjeravam vas da je ovaj dan drugačiji od ostalih. Vozila koja vidite neće vas odvesti u NATO preko noći, ali pokazuju jasnu američku predanosti ka vašoj zemlji i njenom putu ka euroatlanskim integracijama. OSBiH koje su se dokazale tokom poplava 2014., sad će moći reagovati brže i efikasnije na prostoru cijele države", rekla je ambasadorica Cormack.

Ona je istakla da su Humvee vozila savladala najnepristupačnije terene na planeti – od pustinja na Bliskom istoku do tundri u Aljasci, i da su sinonim za američku armiju, NATO i druge jake vojske na planeti, te da su od danas temelj pokretnosti jedinica OSBiH.

„Sa 24 Humveeja OSBiH se pridružuju grupi od 60 država koje se u svojoj odbrani oslanjaju na ova pouzdana vozila“, zaključila je ambasadorica istakavši još jednom američku podršku BiH na putu ka EU i NATO-u.

Ministrica Pendeš je rekla da je donacija 24 vozila iskaz saradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

"Svojim svakodnevnim zalaganjem djelatnici Ambasade SAD-a dodatno unapređuju modernizaciju OSBiH, kako kontinuirano kroz stručno usavršavanje naših kadrova tako i u materijalnoj podršci. Donirana 24 vozila u vrijednosti od 3,5 miliona dolara, kao i dodatnih 20 koji će biti isporučeni do kraja godine, u znatnoj mjeri će unaprijediti sposobnost OSBiH. Vozila koja vidite predstavljaju platformu za nadogradnju sredstava zaštite OSBiH, operacije izviđanja i taktičko-ofanzivne operacije. Sljedeće sedmice bit će održana i prva obuka pripadnika OSBiH na njihovom održavanju", rekla je Pendeš.

Generalmajor Mašović istakao je važnost modernizacije OSBiH kroz izgradnju profesionalizma, dostizanje određenog stepena obučenosti, fizičke spremnosti, poštovanje kodeska i adekvatan stepen opremljenosti.

"Smatram da su ovi parametri međusobno zavisni. OS BiH su u toku svog postojanja angažovane su na različitim zadacima u BiH i inostranstvu kao podrška miru. Time su pokazale da ljudski profesionalizam nikada nije bio upitan i da se samim tim građani BiH uvijek mogu osloniti na svoje Oružane snage.

Ipak, zbog ekonomske krize i budžetske restrikcije rezultira da stepen opremljenosti OSBiH nije još uvijek na potrebnom nivou. Stoga ova pomoć prijateljskog SAD-a ima dodatan značaj jer je osnažila Oružane snage“, kazao je Mašović.
Image

On je zaključio da su MOBiH i OSBiH su odlučile da se opremanje ne realizuje samo kroz programe pomoći nego i kroz svoja investicijska ulaganja.

"Shodno tome prvi put u MOBiH i OSBiH odobren je program modernizacije koji će biti realizovan u narednom 10-godišnjem ciklusu. Ono što je posebno bitno jeste projekat koji te tiče motornih vozila, remonta i nabavke novih helikoptera", rekao je Mašović.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5292
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: OS BiH - Naoružanje i vojna oprema

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron