Sin kralja Tomaša Stjepan Tomašević kao srpski despot

banovske, kraljevske porodice i njihovi rodoslovi:vlastelinske porodice
njihovi grbovi i grbovi Bosne

Sin kralja Tomaša Stjepan Tomašević kao srpski despot

PostPostao/la admin » Pet vel 22, 2013 3:04 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Odlazak Tomaša kralju Matiji i učešće na ugarskom saboru jasan su znak da su bosansko-ugarski odnosi uređeni na tradicionalan način. Tomaš je Matiju Korvina smatrao svojim «premilostivim gospodarem», a u Segedinu se Matija sasvim složio s planom o postavljanju bosanskog kraljevića za srpskog despota i zehtjevao čak da Tomaš svog sina što brže pošalje u Smederevo. Ali za vrijeme dosta dugog boravka bosanskog kralja u Ugarskoj – bio je u Segedinu više od mjesec dana, od početka decembra 1458. do sredine janura 1459 – provalili su Turci s velikim snagama u Bosnu i opsjedali Bobovac i Vranduk. U Bobovcu je bio opkoljen i mladi Stefan Tomašević, ali je uspio da pobjegne i zajedno sa svojim stricom, nekadašnjim pretendentom Radivojem, stigne u Smederevo. Tamo je 21.marta 1459. vjenčan i proglašen za despota, dok je kralj Tomaš nastavio u Bosni borbu s Turcima i pokušavao čak da ih istisne iz njihovog starog gnijezda Hodidjeda. Polovinom aprila je opustošio podgrađe i opsjedao utvrđenje.
Bosanska vladavina u Smederevu je vrlo slabo poznata. Iako se kralj Tomaš hvalio da mu je sin postavljen za despota «uz složnu volju svih Srba», iako je pregovore vodio sa slijepim Stefanom Brankovićem posredstvom logoteta Stefana Ratkovića, koga je posebno nagradio, ipak je za vrlo kratko vrijeme došlo do protjerivanja brata ranijeg despota.
Po načinu kako su neki srpski ljetopisi zabilježili ovu vijest – «izagnaše gospodina Stefana iz otačstava roditelja svojih TRIKLETI I ZLOČESTI NEVJERNICI» - može se vjerovati da novi režim nije bio naročito popularan.!
klikni na sliku radi uvećanja

sima318.jpg
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5755
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Bosanski vladari, njihovi grbovi ; grbovi Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost