STJEPAN TOMAŠEVIĆ I "KRALJEV GROB"

banovske, kraljevske porodice i njihovi rodoslovi:vlastelinske porodice
njihovi grbovi i grbovi Bosne

STJEPAN TOMAŠEVIĆ I "KRALJEV GROB"

PostPostao/la Administrator » Pet lip 10, 2016 2:46 pm

windows7sevn.org Facebook Share
STJEPAN TOMAŠEVIĆ I "KRALJEV GROB"

Kad su Osmanlije pogubile bosanskog kralja, Bošnjaci zamoliše sultana da ga ukopaju na njihov tradicionalni način pod stećak. Sultan je to odobrio, s tim da će on odrediti gdje će biti grob Stjepana Tomaševića. Izabrao je južnu padinu brda Hum, pored Jajca. Tad je pošla pogrebna povorka na čijem čelu je bila zastava sa ljiljanima. Sultan je iz Jajca gledao za povorkom, pazeći da točno uhvati jedan tren: kada vrh bosanske zastave zamiče za horizont. U tom času dao je naredbu da sprovod stane i da se tu kralj ukopa, sa tog mjesta Jajce se ne vidi. Takvu je vječnu kaznu sultan namijenio bosanskomu kralju, koji mu se nije htio predati. I danas na tom dijelu tik do puta leži ploča koju narod zove „Kraljev grob“.

1888. godine historičar Ćiro Truhelka vršio je arheološka istraživanja na tom mjestu. Zapisao je, vidljivo da je stećak u neko vrijeme bio pomjeran, što je poznato i dokumentirano u relevantnoj literaturi. Stećak je u obliku sanduka, dimenzija 160x92x50 cm. Na gornjoj strani stećka Truhelka je utvrdio da je neko naknadno urezao mali križ. Ćiro Truhelka je ispod stećka pronašao kostur za koji se pretpostavlja da su kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Bilo kako bilo, narod iz jajačke okolice – bez razlike vjere, što mora biti istaknuto! – stoljećima je ovo mjesto zvao “Kraljev grob” i obilazio ga s molitvama, vjerujući da može pomoći protiv raznih bolesti.

Nekoliko dana nakon što je Truhelka izvadio kraljev kostur, u Jajce je u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini naišao habzburški prijestolonasljednik, princ Rudolf. Ko zna u što je on vjerovao i čemu se nadao, tek ostalo je u bilješkama Fra Antuna Kneževićevia da je:

“pred kraljevim kosturom stajao desetak minuta, uzeo jednu košćicu od kostura i stavio u džep”.

Kustos Truhelka poslao je nakon toga skelet u Beč na stručnu i konzervatorsku obradu a tamo mu je izrađen i specijalni stakleni sarkofag. Jajčani su bili vrlo uznemireni, o čemu postoje zabilješke Bošnjaka katolika fra Ante Kneževića i jajačkoga gvardijana fra Ante Čorića:

"mi smo ogorčeni što su mu kosti odnesene, te zahtijevamo neka se odmah povrate, i nek mu se crkvica gradi u Smriku na Kraljevu grobu“

Fra Antun Knežević zabilježio je i reakcije Bošnjaka muslimana u tom periodu, i oni su ogorčeni što se u Kraljev grob dira i što su mu kosti odnešene: „nek se stavi na ono mjesto, gdje je ležao pet vjekova“.

Sve se je ipak smirilo: sarkofag s kostima (“od Vlade Zemaljske plaćen sedamsto forinti”) je stigao, 21. aprila 1889. u Jajce. Kosti su smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu, u staklenom lijesu. Na postolju ispod sarkofaga stoji natpis:

“Stjepan Tomašević, milošću Božjom kralj bosanski.“


Izvor Bosanski prijatelj
Image
Avatar korisnika
Administrator
Site Admin
 
Postovi: 2392
Pridružen: Sub pro 29, 2012 12:46 pm

Vrati se na: Bosanski vladari, njihovi grbovi ; grbovi Bosne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron