Atlas povijesti-karta Balkana u 7 vijeku/doseljenje Slavena

Atlas povijesti-karta Balkana u 7 vijeku/doseljenje Slavena

PostPostao/la admin » Sri sij 16, 2013 6:35 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
ORIGINAL 298.stranica "Atlasa svjetske povijesti" hrvatsko izdanje


na osnovu sljedećeg .........

Na osnovu sljedećih izvora koji govore o doseljevanju Hrvata i Srba ispravljena je karta iz „Atlasa svjetske povijesti“ hrvatsko izdanje, strana 298.
Što se tiče doseljenja Hrvata, Vjekoslav Klaić u knjizi „Povijest Hrvata“ izdata 1882.godine, na strani 48. kaže sljedeće:
„Ne može se ni nagađati kud su Hrvati prolazili iz Bijele Hrvatske u Dalmaciju; no ipak nije dvojbe da su prokrčili put kroz pokrajinu Panoniju. Došavši napokon u Dalmaciju, započeše hrvatska plemena krvavu borbu s dosadašnjim gospodarima njezinim: s Avarima i njima podložnim Slavenima. Rat trajaše više godina. Naposljetku pretegoše
Hrvati; oni savladaše Avare i pokorne im Slavene, te zagospodariše čitavom Dalmacijom. Od toga časa ostala je stara rimska pokrajina Dalmacija u vlasti plemenitih Hrvata. Odlučna ta borba Hrvata za Dalmaciju svršila se nedvojbeno još za bizantskog cara Heraklija (610-461). Upravo se borba dokočala kad je u Rimu sio na papinsku stolicu papa Ivan IV (640-642)“
Iz svega dakle možemo zaključiti da su Hrvati najranije doselilina područje Dalmacije 630.godine, par godina vodili borbe sa zetečenim Avarima i Slavenima i da su konačno pobijedili ne prije 640.
Pogledati kartu koja prikazuje gdje su se to Hrvati "smjestili" po dolasku u Dalmaciju klikni

Što se tiče Srba uzet ćemo citat iz knjige Relje Novakovića „Gde se nalazila Srbija od VII do XII veka“ pisana 1981.g. strana 39:
“Kazivanje o Srbima Porfinogenit počinje obavještenjem kako je car Iraklije navodnom vođi koji je doveo Srbe dozvolio da se nasele najprije u Solunskoj temi koja je, kaže, po njima dobila ime Servija. Poslije nekog vremena, produžava car, isti Srbi odluče da se vrate u svoje zemlje i car ih otpusti. Kad su prešli rijeku Dunav, pokaju se, i preko stratega koji je tada upravljao Beogradom, jave caru Irakliju da im dodjeli drugu zemlju za naseljevanje. I pošto sadašnja Srbija i Paganija i zemlja Zahumljana i Travunija i zemlja Konavljana behu pod vlašću cara Romeja, a te zemlje opuste od Avara (jer iz tamošnjih zemalja oni izgnaše Romane koji sada stanuju u Dalmaciji i Draču), to car u ovim zemljama naseli Srbe i behu oni potčinjeni caru Romeja…”
Ako se ovdje pitamo kako je bilo moguće da se Srbi iz svakako omanje solunske Servije nasele na velikom području sadašnje Srbije i navedenih primorskih oblasti, jer tu očigledno nešto nije u redu, …….

Dakle i Srbi vjerovatno u isto vrijeme kad i Hrvati, vjerovatno oko 630.godine, na poziv cara Heraklija dolaze na Balkan, s tim što se prvo doseljavaju u okolinu Soluna, a zatim poslije nekog vremena se odluče vratiti, ali prešavši Dunav se predomisle i zatraže drugu zemlju, te im car dodijeli područje rijeke Lim, Tare, Pive i gornjeg podrinja. Pogledati kartu područja na kojem su se doselili serbli klikni
Ugavnom, zaključak je da su i Srbi i Hrvati došli na Balkan tek iza 630. godine i zaposjeli zemlje prikazane na karti.

Nekih 150 godina prije, još u vrijeme Gotske kraljevine 488-555 zajedno sa Gotima Slaveni iz Panonije su počeli naseljavati Bosnu. To su upravo oni GotoSlaveni koje spominje LJPD. Oni u Bosni zatiču domicilne Romane, te ih počinju slavenizirati, da bi u tom procesu nastao zaseban etnikum, vremenom prozvan po zemlji Bosni koju naseljavaju, Bošnjacima, o kojima se prvi spomen nalazi u 20.poglavlju LJPD u vrijeme zbivanja hrvatskog kneza Trpimira 846-864. Original stranica LJPD klikni Razlog njihovog nespominjanja od strane bizantskih izvora, ili samog DAI i Porfirogenita, vjerovatno leži u činjenici da je ta oblast uvjek bila van vladavine i kontrole Bizanta, te o njima oni nisu ništa ni znali. Najprije je dakle Bosna bila pod Gotskom kraljevinom 488-555 koja je ratovala sa Bizantom, a odmah poslije su u Bosnu provalili Avari, koji su takođe neprijatelji Bizanata, pod čijom je kontrolom bila sve do propasti avarskog kaganata 796.g. Dakle, cijelo to vrijeme, kao i kasnije, Bizant nije nikada vladao Bosnom, tako da je ona za bizantske hroničare bila nepoznata zemlja.
Prvi spomen Bosne je u DAI u 29.poglavlju kada romejski car Konstantin nabraja 6 gradova u pokrštenoj Serbliji, i posljednja 2 koji su PREMA Bosni. Dakle i tada je za romejskog cara Bosna nepozanta zemlja, koja je „negdje tamo“ prema kojoj on tek jedino može da orijentiše gradove u zemlji Serbliji, koja mu je potčinjena.
Dakle upravo zbog te IZOLOVANOSTI Bosne, zahvaljujući kojoj su na kraju krajeva i preživjeli starosjedioci Romani pod najezdom i pustošenjem mnogih naroda i vladara osvajača koji su najvećim dijelom zaobišli Bosnu , mi ćemo zauvjek ostati uskraćeni za saznanje o imenu naroda-starosjedilaca Bosne, prije same najezde Slavena, ali je vjerovatno da je ono bilo zasigruno izvedeno i slično samom nazivu zemlje u kojoj su dakle živjeli vijekovima, i kao takvo ga prenijeli na pridošle Slavene, koji su ga i prihvatili originalno ili djelomično prilagodili svom slavenskom jeziku, kao ustalom i mnoge druge romanske nazive rijeka, planina itd. Kao što su:
Bona = Buna / Corona = Korana / Drinus = Drina / Limus = Lim / Losua = Lašva / Naro =Neretva / Oeneus = Una / Saus i Savus = Sava / Urpanus = Vrbas
te i sama rijeka Bosna=Bassanias ili Bassanius
Dakle za razliku od ostalih slavenskih zemalja u BiH mnogi toponimi imaju kontinuitet od antičkih vremena i to naročito očigledno kada su u pitanju nazivi Rijeka. Po nazivu rijeke Bosne dobila je ime i cijela zemlja i narod koji je u njoj živio, za razliku od drugih slavenskih zemalja koje su dobile ime po doseljenim narodima koji su zavladali određenim prostorima......
.......karta treba da izgleda OVAKO
Slika
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Historijske karte

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost