1396.g. presudna bitka kod Nikopolja

1396.g. presudna bitka kod Nikopolja

PostPostao/la admin » Uto sij 22, 2013 8:00 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

iz knjige Mustafe Imamovića: Historija Bošnjaka, strana 70/71

Sigismund Luksemburški je počeo ubrzano okupljati oko sebe dojučerašnje protivnike, pripremajući veliki KRIŽARSKI pohod protiv Osmanlija. Sigismund je vodio, na čelu krščanskih snaga, dva pohoda protiv Osmanlija.
Prvo je, braneći svog vazala, vojvodu Vlaške, pobjedio osmanlijske snage na Rovinama 1395.g.. Tu su boreći na strani sultanove vojske, kao njegovi vazali, poginuli 17.5.1395.g. Marko Kraljević (1335-1395.) i Konstantin Dejanović, nakon čega su njihove oblasti pripojene osmanskoj državi, kao ohridski i ćustendilski sandžak.
Sljedeće godine Sigismund je po Ugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i drugim evropskim zemljama prikupio vojsku od oko 60.000 ritera, s namjerom da jednim križarski pohodom oslobodi Evropu od osmanlijske opasnosti. Velika križarska vojska je krenula u ljeto 1396.godine iz Budima i ubrzo opkolila Nikopolj, grad na Dunavu u sjevernoj Bugarskoj. Opsjednutoj osmanlijskoj posadi u Nikoplju je u pomoć pošao lično sultan Bajazit I i na čelu brojne vojske, sastavljene od anadolskih i rumelijskih Turaka i njegovih balkanskih vazala, među kojima je bio i knez Stefan Lazarević, koji su ga, ako ne s voljom, a ono po nuždi, pratili u svim pohodima i bitkama.
Do odlučujuće bitke je došlo 25.9.1396. u kojoj je Bajezit nanio poguban poraz elitnoj križarskoj vojsci. Nakon te pobjede, Osmanlije su odmah zauzele Vidin, prešle Dunav i u jednom naletu vojnički prodrli u Srijem i u dio Slavonije. Nikopoljskom bitkom Osmanlije su konačno učvrstile svoju vlast u Bugarskoj, Tesaliji i Makedoniji. Kako su pojedini osmanlijski vladari umirali i ginuli, kao Marko Kraljević na Rovinama, sultan je njihove zemlje odmah pretvarao u sandžake i konačno ih pripajao svome carstvu. Tako je poslije Nikopoljske bitke i Vidinska Bugarska pretvorena u Vidinski sandžak, glavno uporište i polaznu tačku za osmanlijske upade i prodore u Vlašku, Ugarsku i sjevernu Srbiju.

Originalna slika od Jean Froissart (Bibliothèque nationale de France).
Slika
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Tekstovi, citati/skenovi knjiga

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost