Bosna je banovina u vrijeme pisanja DAI a i 100 godina prije

prvi spomen Bosne je u DAI pisanom oko 950.godine

Bosna je banovina u vrijeme pisanja DAI a i 100 godina prije

PostPostao/la admin » Čet vel 21, 2013 11:02 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Iz 20. i 29.poglavlja LJPD se jasno vidi da je Bosna bila BANOVINA
i u vrijeme hrvatskog kneza Trpimira (846-864) što se vidi iz 20.poglavlja,
a to je dakle 100 godina prije spomena Bosone u DAI oko 950.te

XX poglavlje
Tada Krepimir, njegov sin, zajedno sa BOSANSKIM banom, pošto ih sve pohvataše, unište ih i pobiju najstrašnijom smrcu. I tako poslije toga Krepimir prihvati kraljevstvo i vladaše umjesto oca. U to vrijeme dođoše Njemci i zauzeše Istru i počeše upadati i u Hrvatsku. Tada kralj Krepimir okupivši silne snage svoje vojske, spremi se da se sa njima zarati. Pošto je rat okončan, kralj ih sjekao oštricom mača i gonio, pa ih je izagnao iz cijele svoje zemlje. Poslije toga vođa Alamana posla kralju Krepimiru izaslanike da da svoju kćer za ženu njegovom sinu Svetozaru. Kralj se složio, zato što je vojskovođa bio carev rodjak, i prihvati njegovu kćerku za ženu svoga sina. I među njima je sklopljen trajni mir.Kralj Krepimir je vladao dvadeset pet godina i jedan mjesec i umro je.


Kao i u 29.poglavlju koje govori o događajima sredinom 10.vijeka dakle u vrijeme pisanja DAI i spomena Bosne u 32.poglavlju


XXIX poglavlje
Krešimir pak njegov brat, boreći se sa ujakom, opustoši Uskoplje, Luku i Prevu. A ban Bosne vidjeći da nije kadar pred njih stati i boriti se, pobježe ugarskom kralju. Najzad Krešimir zauzme čitavu Bosnu i njome je vladao. Poslije smrti majčinog oca zavladao je Bijelom Hrvatskom.


Po pisanju Mužića i Hadžijahića upravo sredinom 10.vijeka Bosna je PRVI put u svojoj historiji došla pod vlast jedne susjedne države, i to Hrvatske. Prema 29.poglavlju LJPD Krešimir je, ratujući zajedno s ujakom, opustošio Uskoplje, Luku i Plevu. (ovo je istovremeno dokaz da su te župe bile u sastavu Bosne). BOSANSKI BAN,, vidjevši da se ne može s njim mjeriti u borbi, pobjegao je k ugarskom kralju. Potom je Krešimir zauzeo čitavu Bosnu i vladao njome. Općenito se uzima da se pod Krešimirom iz 29.poglavlja LJPD podrazumjeva hrvatski kralj Mihajlo Krešimir II (949-969).
Tako Mužić smatra da je Bosna bila sjedinjena tokom ciejele druge polovine 10.vijeka, a kakoje DAI nastao u periodu 948-952. to bi značilo da je Bosna bila u sastavu Hrvatske u doba njegova nastanka. Ovo bi moglo biti prihvatljivo s obzirom na navode Porfinogenit navodi da Zahumljani graniče na sjeveru sa Hrvatima (30.poglavlje), da su južni susjedi Mađara Hrvati (40.poglavlje) te da srbija, pod kojom car-pisac podrazumjeva i Zahumlje – graniči na sjeveru sa Hrvatskom (30.poglavlje)

!
dio gornjeg teksta ije zdvojen sa 41.stranice knjige Ivana Mužića, koja se može pogledati u ORIGINALU,a treba...
. . . K L I K N U T I za prikaz : o v d j e


Međutim, ovo istovremeno negira drugu tezu po kojoj je srpski vladar Časlav vladao Bosnom, a što se izvode zaključci zbog spomena Bosne u posljednjoj rečenici 32.poglavlja po kojima je ona, zbog toga, sasatavni dio tadašnje Srbije.
Bilo kako bilo, da li je PRIVREMENO zavlado Bosnom hrvatski ili srpski tadašnji vladar, neosporna je činjenica da je do tada, kako se vidi, Bosna bila SAMOSTALNA BANOVINA, te samo neko vrijeme došla pod vlast susjednih vladara, ali kao što Nada Klaić odlično primjećuje:
To su tek povremeni "izleti" susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni
politički položaj bosanskih zemalja, jer su one BEZ Hrvata i Srba odavno išle svojim,
od njih POSVE ODVOJENIM putem.


!
(sa 10.stranice knjige Nade Klaić. Da bi se stranica pogledala u ORIGINALU potrebno je ...
. . . K L I K N U T I za prikaz : o v d j e
nada10povremeniizleti.gifAko je ipak BOSANSKI ban morao ponekad dopustiti da se susjedni vladari pročešu njegovim područjem, pa ako je, štoviše, morao priznati njihovu vlast, onda takvi "izleti" ili "podjarmijivanje" nisu u srednjem vijeku ZNAČILI NIŠTA. Ali, ni istočni ni zapadni car ne stižu do bosanskih planina. Potpuno je suvišno razbijati glavu zbrajanjem godina u kojima su susjedni vladari u ranom srednjem vijeku mogli vladati Bsonom. Oni su DOŠLI I OTIŠLI, a bosanski bi vladari ostajali boreći se i dalje za SAMOSTALNOST svoje zemlje. Tako je Bosna kao SAMOSTALNA zemlja dočekala 12.vijek.


!
(sa 28.stranice knjige Nade Klaić. Da bi se stranica pogledala u ORIGINALU potrebno je ...
. . . K L I K N U T I za prikaz : o v d j e
nada28povremeniizleti.gif
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5756
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Bosona iz DAI

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost