Salines iz DAI nije današnja Tuzla !!

prvi spomen Bosne je u DAI pisanom oko 950.godine

Salines iz DAI nije današnja Tuzla !!

PostPostao/la admin » Uto vel 12, 2013 1:05 pm

windows7sevn.org Facebook Share
to tvrde, Dr Adem Handžić, pročitati na temi ovdje

i Relja Novaković, još detaljnije u knjizi «Gde se nalazila Srbija od 7. od 12. veka»

na 48. strani kaže:
«Po svoj prilici u tom slučaju bismo utvrdili da ni Salines nema smisla tražiti na području današnje Tuzle i
da uopšte nema smisla pomišljati na severoistočnu Bosnu niti na današnju severozapadnu Srbiju. Sve je to u 9.veku
i prvoj polovini 10. veka MORALO BITI DALEKO od prvobitne Srbije »


na 53-54.strani u fusnoti 44) poziva se i na Dr Adema Handžića

Među Porfinogenitovim naseljenim gradovima u pokrštenoj Srbiji najmanje je nedoumice bilo oko grada Salinesa. Gotov se svi istraživači slažu da se taj grad mogao nalaziti na položaju današnje Tuzle.Ipak, u novije vreme kao da se počinje SUMNJATI u to. 44)

44) Adem Handžić, Tuzla i njena okolina u 16.vijeku, Sarajevo 1975. Interesantno je da je Panta Srećković za Salines rekao: «grad više današnjeg Prijepolja, u sastavcima Lima i njegvoe utočice s leve strane, na mestu današnje Salasniece», dok je za Dresneik tvrdio da je «današnji Drsnik u Pećskoj nahiji (Panta Srećković, Historija srpskog naroda, knjiga I, županijsko vreme (600-1159), Beograd, 1884, 97)

Ako je zaista tačno da na položaju Tuzle ili u neposrednoj okolini NEMA TRAGOVA jednog manjeg ili većeg naseljenog grada starijeg od 10. veka, onda je SUMNJA OPRAVDANA. Ali, kao što je već nagovešteno, postoje i drugi razlozi zbog kojih se može sumnjati da je Salines bio na položaju današnje Tuzle. To su u prvom redu rezultati razmatranja izvora iz kojih jasnije ili manje jasno naslućujemo geografske položaje Bosne i Srbije. Ako verujemo Porfinogenitoovm opisu Srbije, čini nam se da se po tom njegovom opisu ne može nikako zaključiti da je njegova «sadašnja Srbija» («pokrštena Srbija») dopirala do Tuzle, u stvari i preko nje – čak do Save. Opsi takve Srbije morao bi biti sasvim drugačiji, jer bi bila u pitanju veoma velika teritorija. Ona bi morala zahvatiti slivove i Drine i Bosne, barem njene desne pritoke, s obzirom na to da se Tuzla nalazi u izvornom delu reke Spreče.
Zar bi da je tako, Porfirogenit za Srbiju rekao da se sa Hrvatskom graniči samo na Cetini i Livnu, a da se u odnosu na primorske oblasti nalazi samo prema planinskim stranama, kad od tih planinskih strana do Save ima u vazdušnoj liniji preko 200 kilometara, dok je stvarno udaljenje mnogo veće.
………
Možda nam može pomoći i Dukljanin, kome nogo verujemo kada govori o ratu ugarskog velikaša Kiša sa Časlavom. Kao što znamo, pre nego što je došao do Drinske županije, gde ga je čekao srpski vladar Časlav, Kiš je, kaže Dukljanin, «sa vojskom došao u Bosnu i opustošio i opljačkao provinciju».
Pošto se u istoriografiji ovaj događaj smatra istinitim, pretpostavljamo da bi Kiš idući na jug sigurno svratio da zauzme i opljačka i Salines, ali ako je Salines bio naseljen grad u «pokrštenoj Srbiji» zašto Dukljanin nije rekao da je Kiš opustošio i opljačkao taj deo Srbije.
………….
Ako bi se zaista moglo i na drugi način dokazati da položaj Tuzle ne dolazi u obzir kao Salines, morali bismo taj grad tražiti i na drugoj strani. Nevolja je, međutim, u tome što nigde više ne nalazimo još neki Salines ili lokalitet sa sličnim nazivom. Pitajući se šta bi sve moglo biti pada nam u oči, što su, uostalom, i drugi zapazili, da imena svih ostalih gradova zvuče slovenski; jedino Salines kao da je čisto latinsko ime. Međutim, moramo se pitati otkud u 10.veku latinsko ime jednom gradu u Srbiji ? Nije li možda osnova bila slovenska, ali slična latinskom imenu, pa je otuda nastao latinski oblik. Ako je to tačno, onda bismomožda mogli potražiti rešenje u reči SLATINA, za koju Vuk daje ovakvo tumačenje:»gde izvire ili pišti slana ili nakisela voda, te dolazi stoka i liže, i po tome se mnoga sela tako zovu u Bjelopavlićima i nekakva voda: Treći vjetar od vode Slatine».45)
45) Vuk Karadžić: Sroski rečnik, Beograd 1935, 713
( dalje se navode lokaliteti u DAI Srbiji koji bi mogli ukazivati na mjesto Slatinu)
Ako već iz pomenutih razloga Salines NE VREDI TRAŽITI na položaju DANAŠNJE Tuzle možda bismo mogli pokušati sa nekim od spomenutih Slatina ili potražiti još neki lokalitet istog ili sličnog imena.


!
gornji text je prenesen sa 53-54.stranice knjige i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je ...
. . . K L I K N U T I za prikaz : o v d j e
Kada Dukljanin kaže da je Kiš ušao s vojskom u Bosnu, a ne navodi nijednu drugu oblast izmeđuUgarske i Bosne, po prirodi stvari pretpostavljamo da su se te dve zemlje GRANIČILE, da su bile u SUSEDSTVU, samo se postavlja pitanje – gde ? Pretpostavlja se da su Ugri u 10.veku bili u Sremu i možda nešto zapadnije,
A TO BI ZNAČILO DA SU U BOSNU UŠLI ČIM SU PREŠLI SAVU.
Ako je tako šta da radimo sa Porfinogenitovim podatkom da je Salines bio jedan od naseljenih gradova u Srbiji, a najveći broj istoričara miri se sa mišljenjem da je Salines bio tamo gde je danas Tuzla, što bi značilo, ako je to tačno, da Kiš, s obzirom na položaj Tuzle, nije mogao ući u Bosnu već u Srbiju. Međutim, pošto je gotovo NEPRIHVATLJIVO da je Salines – Tuzla pripadao Srbiji, reklo bi se da je Kiš, baš kako Dukljanin kaže ipak UŠAO U BOSNU.
Ako je tako onda je naša predstava o Bosni 10.veka krajnje neizvesna.
….
Ako bismo sa ovakvim rezonovanjem bili u pravu morali bismo se pitati ČIJA JE BILA Bosna u vreme sukoba između Kiša i Časlava?Po svemu sudeći čini nam se da odmah možemo da kažemoDA TADA NIJE BILA U SASTAVU Srbije. Da je bila u njenom sastavu bilo bi krajnje neshvatljivo kako se moglo desiti da Časlav, koji se, kako Porfinogenit kaže, uz vizantijsku pomoć učvrstio u svojoj zemlji koju je uspešno obnovio, da taj Časlav dopusti da Kišova vojska (ni brojan ni jaka) prodre čak i preko 200 kilometara duboko na jug, pustišeći uz put, a on da je dočeka TEK NEGDE oko Foče, kad je od Save do mesta sukoba imao nebrojeno mnogo pogodnosti da Kišove očigledno slabije snage dočeka i potuče isto onako kako je to učinio, navodno, kod današnjeg Cvilina. Mi ovde ne vidimo drugo objašnjenje nego da je Kiš tada imao dva cilja: da, pre svega, zauzme i opljačka Bosnu, ili možda da je opljačka, a onda krene na Časlava ne bi li sprečio konsolidovanje Srbije, koju je tada pomagala Vizantija. To što je Časlav dočekao Kiša u blizini današnje Foče dosta je razumljivo ako smo pažljivo pratili sve što je dosada rečeno o mogućem geografskom pložaju i teritorijalnom prostranstvu Srbije do sredine 10.veka. Ako je Kiš hteo da prodre u središte tadašnje Srbije, nije ni mogao izabrati drugi put nego duž Drine. Dakle mada ovde ne možemo ništa pouzdano reći o severnoj granici tadašnje Bosne, čini se da možemo pouzdano tvrdit da je
ta oblast U TO VREME BILA SAMOSTALNA.!
gornji text je prenesen sa 95.stranice knjige i da bi se pogledale ORIGINAL skenirane stranice, potrebno je ...
. . . K L I K N U T I za prikaz : o v d j emogući položaj Salinesa kao SLATINE na kartama

!
klikni na slike radi uvećanja

104 Slatina.JPG

56 karta.GIF
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5756
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Bosona iz DAI

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron