Bosna je BANOVINA i prije 930.g.(Vjeko Klaić)

prvi spomen Bosne je u DAI pisanom oko 950.godine

Bosna je BANOVINA i prije 930.g.(Vjeko Klaić)

PostPostao/la admin » Pon vel 25, 2013 9:22 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Vjekoslav Klaić bosanskog bana navodi za vrijeme Krešimira I (930-945) i dalje jasno navodi da se za vrijeme nesretnog hrvatskog bana Pribine, BOSANSKA BANOVINA ponovo osamostalila a zatim PRIDRUŽILA srpskom velikom županu Časlavu koji je pobjegao iz bugarskog ropstva 935. i obnovio svoju vlast u Raši

Tomislava, prvog kralja hrvatskoga, naslijedi oko god.930. sin njegov Krešimir I, koji je sretno održao Hrvatsko Kraljevstvo onako jako i silno kako ga je ostavio veliki otac njegov. Isprva doduše bilo je bojazni da će još mladi kralj teško odoljeti mnogim svojim dušmanima i otpadnicima, koji se na nj podigoše; no uz pomoć svoga ujka sretno se odrva svim neprilikama i utvdi prijestolje svoje. Najviše mu zadavaše jada vjerolomni BOSANSKI BAN, koji bijaše zauzeo tri župe uz među hrvatsko-bosansku, naime Uskoplje, Luku i Plivu. Ali mladi Krešimir zaratio na bana, razbi ga negdje na Vrbasu, te ga naposljetku prisili da je ostavio svoju banovinu i pobjegao nekamo u Ugarsku.
……..
Ban Pribina pomami se za krunom, te uze raditi djetetu o glavi. I pođe mu nedjelo za rukom. Mlađanoga Miroslava dade nakon četiri godine ubiti, a na to se sam nametnu Hrvatskoj za vladara.
- Tim zločinom rastepe nevrijedni Pribina hrvatsku državu. Gotovo nijedan ban ne htjede da priznade krvnika za svoga glavara nego se redom odmetahu. Tako se u tili čas odvrže BOSANSKA BANOVINA, a za njom se povedoše i crvenohrvatske oblasti, te se neke tom prigodom za sve vijeke odružiše od hrvatske države. Ovo rasulo Hrvatskoga Kraljevstva dođe u dobar čas srpskom velikom županu Časlavu, koji bijaše godine 935. pobjegao iz bugarskog sužanjstva i vratio se u Srbiju da s pomoću bizantskih careva opet okupi i podigne srpski narod. Obnoviši već prije velikožupnasku vlast u Raši i drugim oblastima, pridruži mu se sada i BANOVINA BOSANSKA, a nakon nje i crvenohrvatske oblasti i pokrajine koje su se radije pokoravale obnovitelju srpske slave, nego banu krvniku.!
klikni na slike radi uvećanja


116 ban bosanski.JPG
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Bosona iz DAI

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost