Promocijom porodičnog stabla Bosanska dinastija Kotromanića zvanično otvoreni Dani povelje 2013

Promocijom porodičnog stabla Bosanska dinastija Kotromanića zvanično otvoreni Dani povelje 2013

PostPostao/la admin » Ned vel 10, 2013 11:49 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share


!
Povelja iz 1333.g. Stepana II Kotromanića Dubrovčanima
se može pogledati ovdje

09 Feb 2013
U organizaciji Općine Srebrenik i JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik sinoć je, u Plavoj sali Doma kulture, održana promocija porodičnog stabla «Bosanska dinastija Kotromanića», autora prof. dr. Envera Imamovića. Dugogodišnji istraživački rad profesora Imamovića rezultirao je jedinstvenim djelom slikovnog i tekstualnog sadržaja u kojem je prikazana srednjovjekovna prošlost Bosne kroz razdoblje od oko 700 godina. Na način dopadljiv i razumljiv za djecu, intelektualce, akademike, na stablu je prikazano 14 vladara. Njihovi likovi skinuti su sa autentičnih, postojećih dokumenata, dok se u tekstu navodi 70 članova dinastije Kotromanić. Kako je istaknuto na promociji porodično stablo "Bosanska dinastija Kotromanića" lična je karta Bosne, umjetničko djelo, slika hrasta sa članovima dinastije Kotromanića koji su više od 700 godina vladali srednjovjekovnom bosanskom državom ili, kako naglašava autor Iamamović, svjedočenje da je bosanska država jedna od najstarijih država Slavena, što su u svojim djelima potvrdili i neki od najznačajnijih historičara iz okruženja. Ne bez razloga kao podloga porodičnog stabla izabran je hrast, o simbolici hrasta govorio je i prof. Imamović, rekavši da je to visoko stablo duboko ukorjenjeno u tlo. Hrast – drvo poznato po izdržljivosti i dubokim korijenima kakve Bosna i ima. U nastavku prezentacije Imamović je posebno istakao zanimljivost da su se sa bosanskog dvora ženili i udavali na druge europske dvorove, te su recimo Bosanke vladale Europom. Kao primjer naveden je slučaj princeze Elizabete koja je bila kraljica ondašnje Ugarske, sadašnje Mađarske. Interesantno je bilo sinoć u Domu kulture jer su se mogle čuti zanimljive, naučno dokazane činjenice koje nažalost mnogi ne znaju.
Prof. Imamović je rekao da je ovo djelo svojevrsni rodni list Bosne i Hercegovine

koji bi trebalo da nađe svoje mjesto u obrazovnim institucijama, prije svega školama, a tokom svog izlaganja dotakao se posebno događaja od prije 680 godina, kada je pod zidinama Starog grada Srebrenika izdata Povelja bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića. Ovom poveljom bosanski ban Stjepan II Kotromanić 15. februara 1333. godine Dubrovačkoj republici je ustupio Rat, Ston, Prevlaku i otoke oko Rata i ovaj datum se koristi kao rođendan Srebrenika.
“Dakle, od 968. godine do 1304. godine to je 200 godina. A od Kulina Bana do zadnjega izdanka dinastije Kotromanića, do zadnjega kralja je sljedećih 500 godina –dakle 700 godina postojanja Bosne, evidentirano, dokumentirano. A od prvoga spominjanja bana do danas je oko 1200 godina. Toliko traje država Bosna Iz izvedene geneze vidljivo je da je Bosna bila samostalna država, sa vlastitim vladarima, dvorom, jakom diplomatskom službom, vojskom, vlastitim novcem. Posebno se izdvajaju periodi Kulina Bana, kada je nastala Povelja dubrovačkim trgovcima koja se označava i kao rodni list srednovjekovne bosanske državnosti, vladavina Stjepana II Kotromanića kada je Bosni pripojen Hum, današanja Hercegovina, te oblasti Livanjskog, Duvanjskog i Glamočkog polja, čime su granice Bosne dovedene do tri rijeke - Save, Drine i Cetine te vladavina Tvrtka I Kotromanića (1353-1391) kada teritorijalni razvoj srednjovjekovne Bosne doživljava kulminaciju opsega i značaja u srednjem vijeku. Izvršenim proširivanjima Bosna je tada bila najveća i najjača država na jugoistoku Balkana, a njen vladar Tvrtko je bio najveći bosanski vladar. Na ovaj način, povlačeći paralelu sa pojmovima Velika Srbija, Velika Hrvatska, Velika Albanija i sl., a uzimajući u obzir veličinu tadašnje države može se slobodno govoriti i o pojmu Velika Bosna.”- istakao je prof. Imamović. U nastavku programa u holu Doma kulture održana je izložba slika iz fundusa Otvorenog grada umjetnosti Srebrenik.

U organizaciji općine Srebrenik i Centra za kulturu i informisanje Srebrenik, od od 08.02. do 20.02.2013.godine održat će se tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija “Dani povelje Srebrenik 2013” u povodu 680. rođendana našeg grada. U navedenom periodu smo za Vas pripremili brojne kvalitetne kulturne sadržaje, čiji raspored održavanja , i nadamo se da smo uspjeli za svakog odabrati po nešto. Rado ćemo, zajedno sa Vama, podijeliti naše zadovoljstvo obilježavanjem 680-te godišnjice od izdavanja Povelje bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića, 15. februara 1333. godine pod gradom Srebrnikom.
Dobrodošli!

http://srebrenik.ba/index.php?option=co ... &Itemid=46
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron