New York Times: 36 sati u Sarajevu

New York Times: 36 sati u Sarajevu

PostPostao/la admin » Pet lis 11, 2013 2:02 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Ugledni magazin New York Times objavio je reportažu o Sarajevu. Kako u reportaži navodi novinar ovog magazina Alex Crevar,
Sarajevo je grad čija karizma opija, ali i grad koji ima tragičnu prošlost…

Slika

U podne u Sarajevu pozivi mujezina i crkvena zvona odjekuju Dinaridima. Automobili na ulicama prolaze pored ljudi koji puše nargilu i piju kafu. Zvukovi potpetica otmjenih žena mogu se čuti na popločanim ulicama.

Karizma grada opija, ali iza sve ove gužve i buke skriva se tragična prošlost.

Bosanskohercegovačka prijestolnica se 1992. godine pretvorila iz svjetionika raznolikosti, u kojem su se jugoslovenski muslimani, kršćani i jevreji molili jedni pored drugih, u mjesto četverogodišnje opsade u kojoj je život izgubilo više od 11.000 ljudi. Međutim, mnogo toga se promijenilo u posljednjoj deceniji.

Kreativni duh koji su Sarajlije željeli očuvati je prisutan i dan danas. Naselja, koja su sagrađena u ovoj dolini i na njenim padinama, plodna su preduzetnička tla i svjedočanstva su proteklih perioda. Kafići, pozorišta, butici i restorani iznikli su među zgradama koje su izgrađene u mnoštvu arhitektonskih stilova, uključujući osmanski, secesionistički, komunistički i moderni stil gradnje.

A mještani, kao i posjetioci, često borave na okolnim planinama na kojima su se održale Zimske olimpijske igre 1984. godine.

Petak 18.00 sati

Secesionističko zavođenje

Lekcija o historiji Sarajeva počinje večerom u Četiri sobe gospođje Safije, restoranu koji se nalazi u kući izgrađenoj 1910. godine tokom vladavine Habsburške monarhije. Kuću je izgradio austrijski grof za Sarajku koja se zvala Safija. Njihova kulturološki mješovita ljubavna veza je bila tabu u to vrijeme, ali se ovaj bosansko-evropski restoran, renoviran u stilu ranog 20. stoljeća, redovno svrstava među najbolje restorane u gradu. Probajte teletinu na žaru s umakom od ružmarina i inćuna (28 konvertibilnih maraka, ili KM, što je 20 američkih dolara, ako se uzme da jedan dolar iznosi 1,40 KM) ili morske plodove sa đumbirom i bocom lokalnog crnog vina Blatine (od 35 do 65 KM) ili bocom bijelog vina Žilavke (od 35 do 45 KM). 20 sati 2.

Pozorište duše

U istom dijelu grada, ispod bivšeg Olimpijskog stadiona, uđite u Sarajevski ratni teatar (SARTR) prije gašenja svjetala. Osnovan mjesec dana prije početka opsade, Sartr je priredio na stotine predstava tokom rata i postao je simbol otpora.

- Kreativnost je bila jedini način da se preživi rat – rekao je direktor pozorišta Nihad Kreševljaković.

- Na taj način, Sarajlije su spoznale da su kultura i umjetnost uistinu osnovne ljudske potrebe, poput hrane i vode – dodao je on.

Ovo “crno pozorište” (u kojem karte za predstavu koštaju najmanje pet KM) i dalje izvodi predstave u vidu mjuzikala, plesnih nastupa, dokumentarnih predstava i drama na najkreativnijoj pozornici u gradu.

Naredna predstava koja treba biti održana je “Tajna džema od malina” koja namjerava prikazati jedan intiman pogled na Sarajevo.

22.00 sata

Riblji kič

Prije spavanja, odite u “Zlatnu ribicu”. Ovaj kafić se nalazi u blizini Vječne vatre, spomenika kojim se odaje počast žrtvama Drugog svjetskog rata. Ovo je najkičastiji kafić u Sarajevu. Zidovi su ukrašeni ogledalima koji održavaju prigušenu svjetlost restauriranih kandelabri. Kafić je također ukrašen dekanterima, velikim starinskim naslonjačima, muzičkim instrumentima, božićnim svjetlima, malim televizijama s crno-bijelim ekranima i jednim akvarijumom sa zlatnom ribicom na mjestu gdje se spajaju dvije prostorije kafića. U pozadini svira jazz muzika. Tokom zime, probajte tajni recept kuhanog crnog vina (5 KM). Tokom ljeta, naručite domaću sangriju s narandžama i višnjama.

Subota 22.30

Razgovori za kafom

Za Sarajlije, ispijanje kafe je ritual opuštanja, a ne ubrzanja pulsa. Na istočnom rubu Baščaršije, u rustikalnoj Čajdžinici Džirlo, čija je unutrašnjost obložena drvetom, možete se opustiti i popiti gustu, pjenušavu, sporo kuhanu bosansku kafu koja se služi u bakrenim posudama (3 KM za džezvu kafu). Ako želite ovaj običaj iskusiti na moderan način, posjetite Rahatluk na zapadnoj strani Baščaršije. Tu možete uživati u svojoj kafi uz domaće kolače poput orašnice (3 KM). 11 sati

Tunel ljubavi

Turistička tura Times of Misfortune (Nesretna vremena – 54 KM) pomoći će vam da shvatite kompleksne slojeve od kojih se sastoji Sarajevo, gdje je nova nacionalna zastava podizana sedam puta u posljednjih 150 godina. Turistički vodiči iz agencije „Insider” uradili su izuzetan posao u objašnjavanju burnih promjena, najviše se fokusirajući na rat od 1992. do 1995. godine.

Imat ćete priliku da vidite reljef doline prastare Bijele tvrđave prije nego što se vratite u grad na mjesto atentata nadvojvode Franza Ferdinanda 1914. godine.

Također ćete imati priliku vidjeti groblje koje okružuje Olimpijski stadion. Vrhunac ture je Tunel spasa koji su 1993. prokopali građani Sarajeva. To je bila jedina veza između Sarajeva i ostatka svijeta u tim turobnim godinama.

13.00 sati

Objedovanje u komšiluku

Ako uzmete taksi (5 KM) do podnožja Sarajeva, imat ćete priliku proći kroz stara naselja iz doba Osmanlija i doći ćete do restorana Kibe. Kada dođete do restorana, pozvonite na vrata (rezervacije su obavezne) i popnite se uz stepenice do prostorije na čijem se središtu nalazi kamin. Bit ćete okruženi panoramskim pogledom na grad. Restoran servira neke od najboljih tradicionalnih jela u gradu. Za početak probajte klepe s kiselim vrhnjem (12 KM) – to su bosanske raviole punjene mesom. Ako želite specijalitet – janje na žaru (14 KM) – morat ćete ga naručite kada budete pravili rezervaciju. Prije nego što krenete, otkopčajte dugme na pantolama za pitu od jabuka (5 KM).

15.00 sati

U potrazi za starinama

Duž sarajevskog glavnog shopping šetališta, koje mijenja ime iz Sarači, u dijelu grada iz osmanskog perioda, u Ferhadija, području iz doba secesionista, nalaze se zanatlijske radnje u skrivenim prolazima. U jednoj uličici posjetite Kazandžijsku radnju, na adresi Kazandžiluk 18, gdje Muhamed Husejnović kuje bakrene posude za kafu (oko 50 KM). Pored Gazi Husrev-begove džamije, Midhat Bećar se specijalizirao u izradi nakita od srebra. Bećarove filigranske narukvice koštaju od 200 do 900 KM. Na Ferhadiji, kod Ede, obućar Edo Smajić uzima vaš otisak stopala i izrađuje kožne cipele po vašem kalupu, a mjere čuva za potencijalne buduće narudžbe.

17.00 sati

Savremeno saosjećanje

Kreativna DNK Sarajeva može se vidjeti u renoviranim prostorijama za galerije diljem grada. U Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi nalazi se najuzbudljivija zbirka (ulaz je besplatan, ali morate najaviti posjetu). Ideja, nastala 1992. godine, bila je da su pozovu umjetnici koji bi željeli biti osnivači novog muzeja čija je bit druženje i sklapanje prijateljstava. Od tada, neki od najpoznatijih svjetskih umjetnika donirali su skoro 200 svojih umjetničkih djela. Danas, savremeni radovi poput onih od čuvene Jannis Kounellise, Josepha Kosutha i Roberta Kushnera ukrašavaju prostorije muzeja dok se ne sakupe finansijska sredstva za izgradnju nove zgrade koju je dizajnirao Renzo Piano.

19.30 sati

Pojedi svoje povrće u gradu koji nema puno vegetarijanskih mjesta, restoran Karuzo je blagoslov. Nalazi se iza zelene pijace, gdje vlasnik, glavni kuhar i konobar, Saša Obućina, kupuje sastojke. U restoranu, koji je oblikovan kao prevrnuti brod, može sjediti 20 osoba. Nedostatak prostora i sezonski jelovnik su neke od draži ovog restorana. Gratinirana pečena bundeva sa slanutkom i kozijim sirom (17 KM) je obilan obrok sličan lazanjama i savršen je uz čašu bijelog vina iz međunarodne ponude. Za one koji nisu vegetaraijanci također postoji jelovnik s morskim plodovima, čak i sušijem (15 KM rolovana tunjevina od osam komada).

22.00 sata

Zarakijavanje generacije Bosanaca su odrastale pijući domaće alkoholno piće poznato kao rakija. Posljednjih godina, ovaj eliksir, koji ima okus voća i bilja, postao je glavni izbor onih koji imaju duh hipika u sebi. U restoranima Barhana i Grapperia možete pronaći 25 različitih vrsta rakija, ali možete naručiti i picu i svime se počastiti u skrivenoj ljetnoj bašti u srcu Baščaršije. U mjestima gdje služe rakiju, možete pronaći one s okusom šljive, višnje i meda. Probajte rakiju travaricu, mješavinu raznih bilja, koja je odlična za dizanje raspoloženja i poboljšanje probave.

Nedjelja 10.30 sati

Bosanski ručak

Niko nije ravnodušan prema hrani sa sarajevskih ulica. Za mnoge, ćevapčići – vrsta goveđih kobasica servirana sa somunom, lukom i krem sirom poznatim kao kajmak – zaista su izvrsni. U ćevabdžinici Željo 1, možete naručiti porciju od pet ćevapčića (3,5 KM). Na drugom mjestu nalazi se burek: tijesto punjeno govedinom. Vrste sa zeljem, sirom i krompirom nazivaju se pita. U buregdžinici Bosna naručite jednu od ovih pita (oko 3KM) zajedno s čašom jogurta. Svoju turu okončajte u kafe slastičarnoj Ramis, 100-godišnjoj prodavnici slastica, i naručite tradicionalni kolač tufahiju (4 KM), kuhana jabuka punjena šlagom i orasima.

Podne

Nakon svega

U dolini presječenoj rijekom i okruženoj brdima, Sarajevo ima prirodnu ljepotu koja se često zaboravlja zbog vještačkih građevina. Green Visions već deset godina nudi ekološke ture i doći će po vas gdje god se nalazili. Čvrsto zavežite pertle i spremite se za trosatno ili četverosatno pješačenje (80 KM po osobi) kroz gustu šumu prije nego što dođete do vrha Trebevića, planine visoke 1.627 metara. Imat ćete izuzetan pogled na lanac planina niz koje su se skijaši spuštali tokom Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Također ćete imati bolje shvatanje jednog od najfascinantnijih gradova na svijetu.
Piše novinar New York Timesa Alex Crevar

http://www.pozitivne.info/predstavljamo ... -sarajevu/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5019
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost