Evropljani su u ledenom dobu imali smeđe oči i taman ten

osnovni pojmovi

Evropljani su u ledenom dobu imali smeđe oči i taman ten

PostPostao/la admin » Čet svi 05, 2016 4:23 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Nova studija zasnovana na DNA analizi ukazuje na to kako su izgledali Evropljani u ranom ledenom dobu, uključujući njihovu boju očiju i tena.

Istraživanje oslikava dramatične prizore masovnih migracija u rasponu hiljadama godina. Tako je objavljen naučni rad pod nazivom "Genetičke povijesti ledenog doba Evrope", koju je objavio Nature Journal.

Istraživači su koristili nove tehnike za analizu 51 uzorka degradiranih drevnih ostataka, čime su pokušali rasvijetliti preko 40.000 godina prahistorije.

Studija pokazuje da su Evropljani iz perioda ledenog doba imali taman ten i smeđe oči. Ustanovljneo je da su se plave oči pojavile tek prije 14.000 godina, dok se svijetliji ten na evropskom kontinentu proširio prije 7.000 godina, a sve je povezano sa migracijama stanovništva sa područja današnjeg Bliskog istoka.

Još jedno otkriće naučnika je da su različite grupe Evropljana potekle od jednog osnivača populacije u periodu između 37.000 i 14.000 godina.

Profesor David Reich sa Harvard medicinske škole u Bostonu kazao je da je DNA neandertalaca bio blago toksičan sa savremenog čovjeka.

http://www.klix.ba/scitech/nauka/evropl ... /160503014
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Uopšteno o genetici

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost