Populacije zapadnog Balkana dijele najveći dio genetičkog materijala

relevantne studije o genetičkoj strukturi stanovništva BH

Populacije zapadnog Balkana dijele najveći dio genetičkog materijala

PostPostao/la admin » Pon pro 05, 2016 1:32 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Sa stanovišta genetike, ima određenih razlika među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, ali statistički nisu značajne. Populacije zapadnog Balkana međusobno dijeli najveći dio genetičkog materijala, rekao je prof.dr. Damir Marjanović, uvodničar o temi "Genetičko nasljeđe Bosanaca i Hercegovaca" na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"Genetika nije tu niti da potvrđuje niti da negira, a posebno ne da kreira nacije. Jer genetiku ne zanimaju nacije već populacije", kazao je Marjanović.

Tri su jako bitna momenta uticala na genetičko nasljeđe, a od toga, oko 60 posto, 'genetičke informacije' još od ljudi što su preživjeli zadnje ledeno doba na ovim prostorima, proizilazi iz Marjanovićevog izlaganja. Ulogu su odigrale i neolitske te kasnije migracije iz istog pravca (Bliski istok i Mala Azija) te sa 13-14 posto genetičkog materijala i migracije iz pravca Euroazije (dolazak Slovena).
"Priča o nacijama stara je stotinjak-dvjesta godina, a mi govorimo o genetičkim markerima od prije 20-ak hiljada godina", istakao je Marjanović pozivajući se na brojna populaciono-genetička istraživanja što se provode već stoljećima, uključujući i ona u posljednjem desetljeću, a u čijem je fokusu bilo ispitivanje strukture bosanskohercegovačkog stanovništva kao populacije.

"Ne postoji genetičko porijeklo naroda, bar ne na ovim prostorima. Narod, kao kategorija, po svojoj definiciji nije polazna osnova bilo kakvih genetičkih istraživanja. Naime, u populacionoj genetici, polaznu kategoriju ispitivanja, kako i sam naziv sugerira, predstavlja populacija, grupa jedinki iste vrste koja nastanjuje određeni prostor, koja se može međusobno razmnožavati i imati podmladak. Stoga populacija i narod ili populacija i nacija urijetko, a na ovim prostorima nikako, mogu se „poklapati“ do te mjere da se među njima može staviti znak jednakosti", tvrdnja je nauke i prof. dr. Damira Marjanovića.

Genetiku, kao znanost, u proteklom desetljeću na ovim prostorima je obilježilo medijski primamljiv, a znanstveno potpuno neutemeljen pojam - "genetičko porijeklo naroda", navodi Marjanović.

"Uistinu, ljudski genom je najljepša 'knjiga' u kojoj su upisani i 'arhivirani' svi 'hirovi' evolutivnih procesa, koji kao krajnji rezultat kreiraju vrstu u znanosti poznatu pod nazivom Homo sapiens. Precizno i detaljno iščitavanje i razumijevanje genoma (od kojega smo tako daleko) moglo bi nam reći štošta ne samo o naslijeđu individue ii populacije nego o sveobuhvatnim evolutivnim procesima koji su nastali do modernog čovjeka", kazao je Damir Marjanović, profesora genetike i bioinženjerstva na Burch univerzitetu u Sarajevu.

Današnje njegovo predavanje na "Krugu 99" zasniva se na rezultatima dobivenim ispitivanjem stanovništva prostora Bosne i Hercegovine. Sva ova istraživanja ukazala su na to da su Bosansci i Hercegovci genetički gledano, heterogena populacija u čijem se genomu mogu vidjeti i naslutiti tragovi velikih, dugotrajnih i intenzivnih migracijskih tokova, karakterističnih za prostor što je milinijumima unazad, a i danas, raskrsnica na migracijskim putevima modernog čovjeka.

Ovo genetičko bogatstvo je poslužilo za kreiranje "genetičkog scenarija" naseljavanja Bosne i Hercegovine a i cijelog regona, koje i dalje traži svoju potvrdu ili osporavanje od drugh znanstvenih disciplina poput povijesti, arheologije, paleoantropologije..., zaključuje Marjanović.

Prije početka sesije "Kruga 99", obilježena je dvadesetogodišnjica smrti prvog predsjednika te asocijacije prof.dr. Sulejmana Grozdanića (1933-1996.).
http://www.klix.ba/scitech/nauka/popula ... ook+status
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5292
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Populacije zapadnog Balkana dijele najveći dio genetičkog materijala

PostPostao/la Hasan 88 » Pet pro 09, 2016 12:02 pm

"Mnogo je rečeno o Jugoslaviji i njenom narodu, ali mnogi Amerikanci su možda pod pogrešnim dojmom jer politički neprijatelji i agitatori su proširili ideju da njeni stanovnici pripadaju različitim nacijama animiranim obostranom mržnjom i da ih se drži zajedno protiv njihove volje uz pomoć despotske moći. Činjenica je da su svi Jugosloveni - Srbi, Slavonci, Bosanci, Hercegovci, Dalmatinci, Crnogorci, Hrvati i Slovenci - iste rase, pričaju isti jezik i imaju slične nacionalne ideale i tradicije." - Nikola Tesla 1934.
”Probudi se, Bosno, zemljo slavna, kojano si zaspala odavna, ter mi kaži bosanske junake, na oružju vitezove jake, neka mogu i nji zapjevati, čast i diku slavnoj Bosni dati!" - Andrija Kačić Miošić
http://bosniannames.com/
Hasan 88
 
Postovi: 13
Pridružen: Čet pro 08, 2016 12:16 pm


Vrati se na: Genetika stanovništva BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron