Strana 1 od 1

Bošnjani su etnička/narodnosna a NE teritorijlna odrednica

PostPostano: Pet vel 08, 2013 9:57 am
Postao/la admin
Bookmark and Share

pročitati i povezanu temu ovdje

NEOBORIV DOKAZ da Bošnjani NISU teritorijalna odrednica je Stepanova povelja iz 1324.g. u kojoj se
kao BOŠNJANI svjedoci navode lokalna vlastela od USORE, SOLI, DONJIH KRAJA, I KONAČNO IZ HUMA ( OD RAME, NERETVE I HUMA).


Pošto su sve ovo područja koja su bila nekad zasebna i NISU SPADALA U MATIČNU BOSNU, onda se u njoj spomenuta vlastela ne bi nazivala Bošnjanima, jer ako je to samo teritorijalna odrednica, Hum ili Donji kraji nisu nikad činili „jezgrenu Bosnu“ pa bi se Bošnjanin moglo odnositi eventualno samo na Vuka Šćitkovića kao bosanskog vojvodu ili Tepčiju Radosava, knezova Dabiše i Dragoša, a za ostale bi takođe bile upotrebljenje TERITORIJALNE ODREDNICE : usorani, soljani, donjokrajišnici, humljani (za Vuka Vučkovića i braću od Neretve,vojvodu Bogdana s braćom od Duvna, te kneza Ostoju Pribojevića od Rame.
A pošto to tako nije navedeno nego se za SVE NJIH NAVODI DA SU BOŠNJANI dakle i za one u Donjim Krajima, i za one u Zahumlju, i Podgorju, i Usori i Soli A NE SAMO ONE IZ BOSNE (uže) to je stoga sasvim jasno i očigledno da je BOŠNJANIN NARODNOSNA/ETNIČKA a NE teritorijlna odrednica za spomenute svjedoke sa skoro cijelog područja današnje BiH.

1324.g. povelja bana Stepana II Kotormanića knezu Grguru Stipaniću


!
klikni na sliku radi uvećanja

1324 povelja.GIF

prepis
1324 prijepis.GIF


i Glasnik Zemaljskog muzeja iz 1906.g. navodi imena Bošnjaka velikaša kao svjedoka u bosanskim poveljama iz svih dijelova Bosne

!
klikni na slike radi uvećanja

416 imena bosasnkih velikasa.GIF


da su svjedoci BOŠNJANI iz svih dijelova BOSNE potvrđuje i Mihajlo Dinić

12dinic.GIF

14-15dinic.GIF

iz knjige
5-dinicnaslovna.jpg

Re: Bošnjani su etnička/narodnosna a NE teritorijlna odrednica

PostPostano: Ned vel 02, 2014 8:14 pm
Postao/la adilaf
Ne teba se iscrpljivati na dokazivanju da su Bošnjaci postojali i prije 20.ili proje 15.vijeka. Bošnjački intelektualci trebaju raditi na afiramciji i očuvanju bošnjačke nacije, na insistirenju da se razne povelje i kulturno istorijsko naslijeđe vrat u BiH.Da se radi na povezivanj predosmanskog, osmanskog i postosmanskog perioda, Da nam Hrvati i Srbi ne svojataju kraljeve i kraljice, da mi obilajžavamo njihove smrti i rođenja, njihove grobove i njihove uspjehe.Kada sami shvatimo da smo to sve mi, da je to dio našeg identiteta, imat čemo manje potebe da objašnjavamo drugima ko smo i od kada smo.

Re: Bošnjani su etnička/narodnosna a NE teritorijlna odrednica

PostPostano: Pon vel 03, 2014 7:41 pm
Postao/la Administrator
adilaf napisao:Ne teba se iscrpljivati na dokazivanju da su Bošnjaci postojali i prije 20.ili proje 15.vijeka. Bošnjački intelektualci trebaju raditi na afiramciji i očuvanju bošnjačke nacije, na insistirenju da se razne povelje i kulturno istorijsko naslijeđe vrat u BiH.Da se radi na povezivanj predosmanskog, osmanskog i postosmanskog perioda, Da nam Hrvati i Srbi ne svojataju kraljeve i kraljice, da mi obilajžavamo njihove smrti i rođenja, njihove grobove i njihove uspjehe.Kada sami shvatimo da smo to sve mi, da je to dio našeg identiteta, imat čemo manje potebe da objašnjavamo drugima ko smo i od kada smo.


Ja smatram i da pored historicara svi se mi trebamo ukljuciti u kako kazes afirmaciju Bosnjacke nacije, sta saka intelektualaca misli nema nekog velikog efekta ako to ne zazivi u narodu, to samo ostane na seminarima i skupovima BAN-u.
Mi ovdje uspjesno vezemo i u tom procesu ucimo i druge da vezu sva ta gore pomenuta razdoblja nase historije, sto se srba i hrvata tice oni posto je ovo otvoreni forum imaju priliku ovdje da dodu i da nam prikazu argumente koji potkrjepljuju to svojatanje BiH historije, neki su pokusavali sa tragicnim ishodom po njih.
Nama nije primarni cilj da objasnjavama drugima ko smo i sta smo te da udaramo kontru nekome, svrha ovoga foruma i portala je jacanje etnicke samosvijesti i posebnisti Bosnjaka te predstavljanje do sada u javnosti manje poznatih historijskih cinjenica, a ako koji srbin ili hrvat promjeni ili malo modifikuje predrasude, to je samo dodatni bonus.

Re: Bošnjani su etnička/narodnosna a NE teritorijlna odrednica

PostPostano: Sub svi 07, 2016 2:00 pm
Postao/la sokolmarko
apsolutno se slažem