Sima Ćirković - o pravoslavlju u Bosni

izuzev istočne Hercegovine i gornjeg podrinja

Sima Ćirković - o pravoslavlju u Bosni

PostPostao/la admin » Sub sij 19, 2013 11:50 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

iz knjige Sima Ćirković:Istorija srednjovjekovne bosanske države, strana 108-109
(skenirane orginal stranice se mogu pogledati ispod teksta)

Već poslije prvih osvajanja za vrijeme bana Stepana II u sastav bosanske države su ušle oblasti sa crkvenom organizacijom i vjernicima katoličke i pravoslavne crkve. Za CB je to bio sudbonosni preokret: ona je prestala da bude jedina crkvena organizacija u bosanskoj državi. Umjesto spoljne opasnosti koja je ugrožavala u 13.vijeku i kojoj se uspješno oduprla, pojavila se opasnost od protivnika unutar bosanskih granica. Posljedice prvog talasa osvajanja još uvjek nisu ozbiljne, jer je bosansko prodiranje na Primorje između Cetine i Dubrovnika u prvi mah zbrisalo katoličke i pravoslavne crkvene organizacije. Katolički biskup iz Makarske je u vrijeme bosanskog osvajanja prebjegao u katolički Omiš, a slična sudbina morala je zadesiti i pravoslavnog episkopa Zahumlja, čije je vladičanstvo već dosta stradalo u samom početku vijeka za vrijeme ratova i privremene vlasti Šubića nad Humom.. CB je stekla izvjesna uporišta oko gornje Neretve i trajno ih održala, ali vjerska karta novoosvojenog područja se nije bitno izmijenila: stanovništvo oko donjeg toka Neretve je i krajem 14.vijeka i docnije važilo kao katoličko, dok se u unutrašnjosti Huma održalo pravoslavlje. U izvorima se spominju pravoslavni popovi iz pojedinih mjesta, a zna se i za Sankoviće, gospodare ovoga kraja, da su ostali vjerni pravoslavlju. Još nepovoljniji za CB je bio rezultat docnijeg talasa osvajanja 1373-1377. Krstjani su mjestimično podrli u Podrinje i Polimlje, ali su na teritoriji osvojenoj od srpskih oblasnih gospodara ostale sačuvane crkvene organizacije i njihova središta, u bosansku državu je dospio i manastir Mileševa sa grobom svetoga Save.
(str.108)

Osvajanje Huma je izazvalo novi sudar pravoslavlja i bosanske hereze, poznate i OMRZNUTE OD RANIJE u srpskim krugovima. Srpska crkva je bosanske dualiste uvrstila u niz NAJZLOGLASNIJIH HERETIKA, i zvanično ih anatemisala u svojim sinodicima. Uz “Rastudija bosanskog” i nekoliko drugih imena, proklinjanih još u vrijeme dok je hereza bila ograničena na Bosnu u užem smislu, u srpske sinodike u 14.vijeku unošena su imena bana Stepana, pojedine vlastele, popova otpadnika, pa čak i nepoznatih ljudi i žena, poznatih samo u bližem krugu crkve u kojoj je sinodik čitan. Svi su važili kao “t r i k l e t i b a b u n i koji se nazivaju lažno hriščani i rugaju se našoj pravoj veri”, i na sve je podjednako bacano proklestvo. Do sredine 14.vijeka, crkvena borba između heretika i pravoslavlja bila je isprepletena sa politčkim sukobom između bana Stepana II i Dušana oko Huma. I bosanski ratnici su u jednom srpskom zapisniku žigosani kao “bezbožni i pogani babuni”. Bosanski krstjani nisu, razumije se, ostajali dužni, njihovo ruganje “pravoj vjeri” došlo je do izražaja u glosi jednog bosanskog rukopisa gdje se “mitnica” iz evanđelja tumači kao “mjesto patrijarhovo gdje se patrijarsi stave srebrom i zlatom”.
Uprkos OBOSTRANOM TRAJNOM NEPRIJATELJSTVU dualistička CB i pravoslavlje živjeli su uporedo u okviru bosanske države. Njihovu koegzistenciju olakšavala je okolnost što su bili teritorijalno odjeljeni: PRAVOSLAVLJE je ostalo ograničeno NA ISTOČNE I JUŽNE OBLASTI, nekadašnje dijelove srpske državne teritorije, dok je CB tek mjestimično prekoračila svoje tradicionalne međe. Uz to se pravoslavno sveštenstvo nije sa bosanskom crkvom sudaralo u političkoj sferi, oko uticaja na vladarevom dvoru gložili su se samo krstjani i franjevci.


!
klikni na sliku radi uvećanja :shhh:


108.JPG

109 neprijateljstvo sa pravoslavljem.JPG
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Nema pravoslavlja u Bosni prije turaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron