Patareni u Bosni se spominju čak i 1568.g.u turskim izvorima

Patareni u Bosni se spominju čak i 1568.g.u turskim izvorima

PostPostao/la admin » Sri ožu 27, 2013 1:08 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Osim podataka u deftertima, postoji jedan turski dokumenat koji se odnosi na patarene i to južno od onog pojasa koji je označen kao područje na kome su se poslije turskog zauzeća manifestirali kakvi-takvi tragovi života bosanske crkve. Dokument je datiran 9.marta 1568. a nosi potpis neimara Hajretina. Tu se navodi da su radovi na mostu obustavljeni jer je Neretva nadošla od proljetnih kiša pa se kaže doslovno: "Ovo mjesto gdje most zidamo je nenastanjeno.Nešto seljaka ima u selima oko Milikovića koji su STARE VJERE. PATARENI SE ZOVU." Nadodaje se da je potok Radobolja postao – kažu – od Radina čaira, ali Neretvu zovu samo Rijeka, bistra je ljeti, a sada je mutna.
Možda označavanje patarenstva u tom turskom dokumnetu kao «stare vjere» može nešto pomoći i u problematici o sudbini bosanske crkve u tursko doba. Izrazu «stara vjera» u ovom dokumnetu može se eventulano dati smisao u pravcu da je inače patarenstvo nestalo s obzirom da su u vrijeme kad je dokument nastao stanovništvo činili pravoslavni, katolici i muslimani, a eto stanovnici oko Milkovića pripadaju staroj, patarenskoj vjeri. Prema tome, može se uzeti da iz sredine 16.vijeka imamo jednu dalju, dokumentarno zajamčenu, BOGUMILSKU OAZU u selima oko Milkovića, jugozapadno od Mostara.

!
klikni na sliku radi uvećanja :shhh:


0523spomenkrstjana1568.jpg
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5760
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Patareni u Bosni se spominju čak i 1568.g.u turskim izvorima

PostPostao/la Gavran-Kapetanović » Uto sij 28, 2014 5:56 pm

Konačno da čujem pravu riječ-patareni.

Tako je to,patareni,a ne bogumili koji su bili u Bugarskoj,babuni koji su bili u Makedoniji,katari koji su bili u sjevernoj Italiji i Albigenzi u južnoj Francuskoj.
Gavran-Kapetanović
 
Postovi: 2
Pridružen: Uto sij 28, 2014 5:49 pm


Vrati se na: Crkva bosanska i Bošnjaci heretici

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron