Bošnjaci heretici NEĆE da prime pravoslavlje

Bošnjaci heretici NEĆE da prime pravoslavlje

PostPostao/la admin » Pon ožu 25, 2013 2:24 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

izdvojeno iz knjiga:
Sima Ćirković: Istorija srednjovjekovne Bosne, strana 319.
Dr Adem Handžić: Tuzla i njena okolina u 16.vijeku, strana 82.
(orginal skenirane stranice se mogu pogledati ispod teksta)

20.juna 1459. sultan Mehmed II je dobio u ruke Smederevo, a na Bošnjake je pala teška ljaga izdaje. Bosanskog kralja i njegovog brata je naročito žestoko osuđivao Matija Korvin. On je tvrdio da su Bošnjaci za novac prodali Osmanlijama tvrdi grad do kojeg mu je toliko bilo stalo. Glasovi o bosanskoj izdaji su se raširili po čitavoj Evropi i kralj Tomaš je imao dosta muke da uvjeri papu Pija II, koji je još tog proljeća tražio da se u Bosnu šalju krstaši i pomoć, da je Smederevo moralo da se preda iz nužde.U samoj zemlji, da bi pokazao svoju odanost hrišćanskoj stvari, ZAPOČEO JE S PROGONOM bosanskih patarena.
Očigledno su bili sazreli uslovi za likvidaciju oslabljene i izolovane bosanske crkve. U posljednjim godinama se «krstjani» više i ne osjećaju u Bosni. Oko sredine 15.vijeka je POKRŠTAVANJE bosanskog stanovništva UZELO VELIKOG MAHA. Nisu ga sprovodili samo franjevci, za koje je hvarski biskup, inače dobro upoznat o bosanskoj situaciji, tvrdio da pred njima heretici iščezavaju «kao vosak pred vatrom», već i PRAVOSLAVNO sveštenstvo, koje je u međuvremenu takođe PREŠLO U OFANZIVU. Negdje na teritoriji hercega Stefana, došlo je čak do KONKURENTSKOG SUKOBLJAVANJA PRAVOSLAVLJA I KATOČANSTVA u borbi o duše bosanskih vjernika.
Bosanki franjevci su se 1455.g. žalili Ivanu Kapistranu, a on je te žalbe prenosio papi, da ih raški mitropolit sprječava da POKRŠTAVAJU one koji su držali patarensku vjeru, tako da mnogi umiru «izvan vjere», jer NEĆE DA PRIME PRAVOSLAVLJE. Tu je u 18 tačaka nabrojeno šta su sve pravoslavni činili na štetu katolika i kako su se u sovjim vjerskim obredima i običajima vladali.

!
klikni na sliku radi uvećanja :shhh:

tomaszapocinjeprogonher.gif
adem82.jpg
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Crkva bosanska i Bošnjaci heretici

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron