CB je zaštitnik vlastele po prikazu bosanskih povelja

CB je zaštitnik vlastele po prikazu bosanskih povelja

PostPostao/la admin » Sri ožu 06, 2013 10:44 am

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

Najznačajnija je razlika bosanskih povelja od raških u tome što o NEVJERI ne presuđuje sam vladar, nego optužbu ima da razmotri staleški sud, i to sud vlastele ili bosanske crkve, ili mješoviti sud vlastele i crkve.

U povelji bana Stepana II 1335.g. se kaže «da mu se to ne poreče nikadare što bi ga ne opitala CRKVA BOSANSKA», dakle crkva se javlja kao garant pravičnosti i kao ZAŠTITNICA ličnosti vlastelina.
To je još jasnije izraženo u povelji bana Tvrtka 1370.g.: on predaje svog vazala «u vjeru djedinu i sve CRKVE BOSANSKE, i vse krstjane da mu ruka». Tu je predviđen i sastav suda, da mu «usdi djed i dva strojnika š nim i tri vlastele» poimenično spomenuti u povelji. To je slučaj mješovitog suda.
Vjerovatno je isti mješoviti sud predviđen i u poveljama 1380. i 1392. gdje se kaže kratko: «u što ga Bosna sudi»
U povelji 1404.g. opet se veli da kralj predaje svojeg vazala «gospodinu djedu i njegovim strojnikom i vsoj CRKVI BOSANSKOJ u njih ruke i u njih obarovanije i da mu se ne učini nikadare ni jedno hudo što bi ga ne ogledala CRKVA BOSANSKA i vlastele bosansci»
Kralj Tvrtko II 1426.g. predaje Ivana Mrnavića «gospodinu didu Mirohni i didu kon dida (poslije dida) u ruke crkvene» i neće mu presuditi «što ne bude ispitano od BOŠNJANA I CRKVE BOSANSKE»
Čak i 1446.g. kralj Tomaš, već katolik, priznaje autoritet crkve bosanske i predaje obdarene vazale «gospodinu didu Miloju i didu kon dida u ruke crkvene» i opet veli da neće im «potvrditi ni manje donesti ni za jednu neviru ni zgrihu kraljevstvu našemu, što ne bi ogledalo gospodinom didom i CRKVOM BOSANSKOM i dobrim BOŠNAMI»

Samo u dvije povelje iz posljednjeg doba vidimo kako katolička crkva pokušava da preuzme na sebe ulogu bosanske crkve u toj zaštiti vlastelinskih prava.
Kralj Stjepan Tomašević u posljednjoj sačuvanoj baštinskoj povelji 18.septembra 1461.g. predaje svog strica kenza Radivoja «u ruke mnogopoštovanomu u Isukarstvu fratru Filipu i vikaru kon vikara bosanskomu u ruke carkvene…..»


!
klikni na slike radi uvećanja


98-99.GIF
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Crkva bosanska i Bošnjaci heretici

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron