Da je pojam ban hrvatskog porijekla

Da je pojam ban hrvatskog porijekla

PostPostao/la admin » Pet lip 20, 2014 1:24 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Jedna od gluposti hrvatskoga „puka“, u arsenalu „dokazivanja“ da su, kao hrvati naselili Bosnu i koju možemo susresti po forumima, jeste njihova tvrdnja da je riječ BAN tobože hrvatska riječ, i onda na osnovu toga što su se u Bosni vladari isključivo nazivali banovima, da su eto bošnjani zbog toga, ustvari PORIJEKLOM hrvati koji su se tada naselili u Bosni.
Evo NEOBORIVOG dokaza riječ ban NIJE hrvatska riječ. A sve je argumentovano citatom knjige jednog od najvećih hrvatskih povijesničara Vjekoslava Klaića u knjizi „Povijest Hrvata“ !!
U navednom citatu na stranama 61 i 62 Klaić lijepo kaže da su Hrvati naseljeni od Zrmanje do Cetine (a to i jesu jedino stvarni hrvati) imali PRVOBITNO kao starješinu isključivo KNEZA i prvi bijaše po imenu Porga, a tek kasnije kad su porazili Gudušćane (koje neopravdano Klaić smatra jednim od hrvatskih plemena) koji su za starješinu imali BANA, da su od njih tek preuzeli i tu titulu bana i ubuduće u zajedničkoj kneževini „ban pak bit će prvi časnik do kneza i njegov namjesnik, .....te je ban bio odsad prvi nakon kneza“ koji i dalje ostaje kao titula.
I na kraju stranice stoji pod
(2) naziv ban potječe od mongolsko-turske riječi bajan, bogat, imućan


!
klikni na sliku radi uvećanja
vjeko1.jpg

vjeko.jpg


isto objašnjenje o porijeklu riječi "ban" piše i Ferdo Šišić
klikni !
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Rušenje hrvatske propagande/mitomanije o hrvatskom svojatanju Bosne i Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron