hrvatska mitologija o narodima u BiH (Milan Balaban)

hrvatska mitologija o narodima u BiH (Milan Balaban)

PostPostao/la admin » Uto lip 24, 2014 10:42 am

windows7sevn.org Facebook Share
Historijski mitovi u zemljama nasljednicama Jugoslavije
Inter University Center, Dubrovnik, 16-18 septembar 2004.
MILAN BALABAN
MILAN BALABAN, rođen 03.07.1981. godine u Banja Luci, trenutno živi u Laktašima. Osnovnu školu završio u Banja Luci i Laktašima.

MITOVI O PORIJEKLU NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI
Prva stvar koja se primjeti kod mitova o samom postanku naroda u BiH je njihova isključivost pošto mitovi jednih isključuju mitove drugih. Osnovni zadatak tih mitova je da dokažu temeljno pravo jedne etničke zajednice na određenu teritoriju, pri čemu se poriče pravo drugih etničkih zajednica na tu teritoriju. U njima se najbolje vidi sklonost ka iskrivljenim, romantičarskim interpretacijama istorije. Ukratko pojednostavljeni mitovi o porijeklu naroda u Bosni i Hercegovini se sastoje od toga da Srbi poriču postojanje Bošnjačke nacije, smatrajući je vještačkom tvorevinom, a donekle se to odnosi i na Hrvate u BiH. Za njih su to samo islamizovani i pokatoličeni Srbi, koji su zbog materijalnih, ili nekih "drugih" "niskih" pobuda napustli vjeru praotaca, a time i srpsku etničku cjelinu.
Za Hrvate Bosna je stoljetna katolička, tj. hrvatska zemlja, pošto se katoličanstvo poistovjećuje sa hrvatstvom, sa srednjevjekovnim katoličkim bosanskin kraljevima i plemstvom. Bošnjaci su samo islamizovani Hrvati, "hrvatsko cvijeće", a taj mit je do najnovijeg vremena evoluirao do svoje negacije. Srbi su u većoj mjeri samo doseljeni pravoslavni Vlasi, kojima je srpska propaganda dala srpski nacionalni identitet, i popravoslavljeni katolici.
Kao odgovor na takve mitove Srba i Hrvata, koji im poriču i pravo na postojanje kao posebnog naroda, javlja se bošnjački protumit, koji teži da istakne kontinuitet srednjovjekovne bosanske države, osmanskog perioda i savremene BiH. Uporedo s tim, i mit o kontinuitetu bosanskog, odnosno bošnjačkog naroda. Marginaliziraju se Srbi i Hrvati, odnosno potpuno se poriče izvornost srpske i hrvatske komponente u BiH, pošto su to samo doseljenici, ili još radikalnije samo Bošnjaci pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti, kojima ja politička i vjerska propaganda, dala srpski, odnosno hrvatski identitet
Hrvatske mitologizatorske predstave o porijeklu naroda u BiH, kreću od postavke da je Bosna stoljetna katolička, tj. hrvatska zemlja. To prenošenje savremenih gledišta u prošlost gdje se katolici poistovjećuju sa Hrvatima, bez obzira na to što se katolici u Bosni još u XIX vjeku nisu nazivali Hrvatima je nategnuto sa same metodološke tačke gledišta. Kao argumenti za to su se navodili srednjevjekovni ikavski zapisi i natpisi, pa pošto ikavicom pišu samo Hrvati, onda iz toga slijedi logićan zaključak da Bosnu naseljavaju Hrvati. Takođe se prisvaja i banska titula koju su od bana Borića pa do Tvrtka I nosili bosanski vladari. Pošto je to autentična hrvatska vladarska titula, takođe slijedi logičan zaključak da Bosnu naseljavaju Hrvati. Pri tom se prelazi preko tog da je ban Borić bio ugarski vazal, porijeklom iz Slavonije, koga su Mađari postavili, pa mu vjerovatno i dali tu titulu. U tim mitovima se obično tvrdi da su bosanski vladari i plemstvo bili katolici, i opet se vrši poistovjećivanje katolika i Hrvata. Za većinu plemstva se to sigurno ne može tvrditi, pošto je upravo plemstvo bilo najveći zaštitnik Crkve bosanske koja nije zahtijevala zemljišne posjede i prihode, za razliku od katoličke crkve. Istinski nesumnjivi katolicizam vladara Bosne je takođe teško dokazati, pošto su se oni ponašali u skladu sa političkim prilikama, kako su se jedino i mogli ponašati u vjerski podjeljenoj zemlji.

Hrvatski mit o Bošnjacima je tokom vremena evoluirao od teze Ante Starčevića iz XIX vjeka o Bošnjacima kao Hrvatima islamske vjere, do svoje negacije krajem XX vjeka. Tek tada je potpuno napuštena i Bošnjacima priznat status posebne nacije, mada su i oni sami u nekim periodima, konkretno tokom II sv. rata, prihvatali hrvatski etnički identitet .
Srbi se u hrvatskim mitovima smatraju samo potomcima srbiziranih pravoslavnih Vlaha, i popravoslavljenih Hrvata, ili doseljenicima za vrijeme turske vladavine. Pri tome se uvjek govori o Vlasima kao etničkom elementu, a ne o stanovništvu sa vlaškim statusom, kako se taj problem inače posmatra u srpskoj istoriskoj nauci. Neki autori, poput Dominika Mandića čak navode od koga navodno potiču današnji Srbi u BiH:
32-35% od pravoslavnih Hrvata
50-52% od neslovenskih Vlaha
6-7% od posrbljenih Bugara, Grka, Albanaca i Jermena
8-10% pravih etničkih Srba koji su došli za vrijeme Austro-Ugarske vladavine i dve Jugoslavije.
Tvrdi se kako su ih Turci naselili u tzv. "Tursku Hrvatsku" između Une i Vrbasa u periodu od 1528. i pada Jajca i1592. i pada Bihaća, kada je tamošnji katolički, tj. hrvatski živalj istrebljen i protjeran. Uopšte se ne uzima u obzir da je još Ajnhard 822.god, zapisao da je Ljudevit Posavski pobjegao Srbima koji drže veliki dio Dalmacije. Pretpostavlaj se da je pobjegao preko rjeke Save u oblast u slivu rjeke Vrbas, što svjedoči o raširenosti srpskog imena na tim prostorima još u IX vjeku. Mitizira se navodni "masovni" prelazak katolika na pravoslavlje, a time u krajnjoj liniji i njihovu srbizaciju, u istočnoj Hercegovini i sjeveroistočnoj Bosni. Time i islamizacijom se obašnjava pad katoličkog stanovništva od navodne apsolutne većine, čak 85% prije Turskog osvajanja, do samo 25 000 poslije Bečkog rata (1683-1689).
Stabilan porast katoličkog odnosno Hrvatskog stanovništva se bilježi tek poslije Austro-Ugarske okupacije Bosne 1878 god.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5783
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: hrvatska mitologija o narodima u BiH (Milan Balaban)

PostPostao/la Cosmo88 » Čet sij 18, 2018 10:47 am

this update will be more exciting and fun experience.!


royal1688
Cosmo88
 
Postovi: 1
Pridružen: Sub sij 06, 2018 11:56 am


Vrati se na: Rušenje hrvatske propagande/mitomanije o hrvatskom svojatanju Bosne i Bošnjaka

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost