Austrija najveći investitor u BiH

Austrija najveći investitor u BiH

PostPostao/la admin » Uto vel 26, 2013 5:21 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Austrija najveći investitor u BiH
Objavljeno 23.02.2013 u 10:09

Ukupan iznos investicija iz Austrije u Bosnu i Hecegovinu u periodu od 1994. do 2011. iznosi 1,194 milijarde eura, što je svrstava na prvo mjesto investitora u BiH već duži niz godina - izjavio je za Fenu trgovinski savjetnik ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti.

On je rekao da su strani investitori nailazili na prepreke koje su u Bosni i Hercegovini uobičajene i s kojim se svakodnevno susreću i bh. kompanije, a prije svega na sporo izdavanje dozvola, posebno građevinskih i upotrebnih, te preglomaznu i sporu administraciju i vrlo često nepreglednu legislativu s nejasnim kompetencijama.

"Ovdje mislimo prije svega na nedorečene propise, kao i propise koji su izdati od različitih nivoa vlasti, a međusobno su proturječni" - istakao je Nemeti.

Uzimajući u obzir okvirne uvjete u kojima se trenutno odvija evropska ekonomija, Nemeti smatra da oni trenutno ne pogoduju dolasku stranih investitora u BiH.

Naglasio je da su Austrijski privrednici zainteresirani za sve privredne grane, ali da se na osnovu interesovanja u zadnjih par godina može reći da su im posebno zanimljivi metaloprerađivački sektor i sektor proizvodnje mašina, infrastruktura, te energetika.

Nemeti je dosadašnju privrednu saradnju BiH i Austrije ocijenio kao veoma dobru.

"Pogotovo ako se uzmu trenutni svjetski trendovi u ekonomiji, možemo biti izuzetno zadovoljni, jer bilježimo stalni rast trgovinske razmjene s obje strane" - ocijenio je Nemeti.
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5729
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron