Adriatic group

Adriatic group

PostPostao/la admin » Uto tra 02, 2019 8:01 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Image

Uspješna Adriatic Group

Amir Bekić, generalni direktor kompanije Adriatic Group GmbH sa sjedištem u Beču koja je jedan je od vodećih distributera prehrambenih proizvoda s područja bivše Jugoslavije za tržište Evropske unije, izjavio je tokom nedavne prezentacije u glavnom gradu Austrije da je veliki broj ljudi s ovih prostora koji su 1990.-ih i kasnije otišli u zapadnu Evropu zadržao potrošačke navike i potrebe te da oni čine glavninu kupaca tih proizvoda.
Istakao je da treba biti realan i priznati da su privrede zemalja EU toliko razvijene da proizvođači iz bivše Jugoslavije ne mogu biti naročito konkurentni na tom tržištu, ali su proizvodi koje distribuiraju uspjeli pronaći svoje mjesto na policama trgovačkih lanaca širom Evrope te su uspjeli zainteresirati i domaće stanovnike, tako da Šveđani često kupuju ajvar, Austrijanci ćevape i slično.

Bekić je podsjetio da su počeci Adriatic Group vezani za osnivanje kompanije Brajlović GmbH 2002. u Beču koja je u tom gradu proizvodila mesne proizvode i plasirala ih širom Evrope, jer iz BiH te artikle nisu mogli izvoziti.

Dodao je da danas imaju distributerske firme u Stuttgartu, Londonu i Rotterdamu, dok u BiH imaju dvije fabrike - kod Bijeljine i Zvornika, koje se bave preradom voća i povrća pod brendom Natura koji je po njihovim informacijama trenutno najprodavaniji bh. brend u EU.

Također, u Živinicama su osnovali kompaniju Agrona koja se bavi organizacijom primarne poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno krastavaca kornišona koji je prepoznat kao kultura koju je moguće izvoziti u neograničenim količinama u EU, te su uspostavili kvalitetne kontakte s nekoliko fabrika u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj kojima su samo u ovoj godini isporučili više od 3.000 tona krastavaca kornišona.

Bekić je naglasio je da su u Beču pokrenuli i pekaru koja proizvodi somune koje, osim prodavnica u tom gradu, kupuju u ugostitelji.

Pojasnio je da su najtraženiji proizvodi iz njihove ponude Vegeta, Argeta, te konditorski proizvodi iz Srbije, a kad je riječ o BiH, osim vlastitog brenda Natura, uspješno distribuiraju proizvode Klasa, Vispaka i Jamija.

Bekić je precizirao da Adriatic Group ukupno zapošljava 130 radnika, odnosno oko 300 uključujući sezonske radnike, te da ima oko 1.500 kooperanata, a u narednih pet godina planiraju uložiti najmanje šest miliona eura u u proizvodnju kornišona, malina, kupina, borovnica i šljiva za vlastite prerađivačke kapacitete i za inostrane kupce.

Upitan o mogućnosti izvoza visokokvalitetnih sireva u EU, Bekić je rekao da takvi proizvodi s nešto višom cijenom imaju svoju šansu u ugostiteljstvu, ali da nemaju dobar prolaz na općem tržištu koje je dosta vođeno cijenom, te da je pogrešna slika o EU kao tržištu s neograničenim finansijskim potencijalom jer je prilično problematično naplatiti i sve što je ugovoreno.

(Vijesti.ba) novembar 2015.
https://vijesti.ba/clanak/287463/uspjes ... atic-group

-----------------------------
Adriatic grupa je jedna od vodećih kompanija za distribuciju prehrambenih proizvoda sa područja zapadnog Balkana na tržište EU. Sa sjedištem u Beču, Adriatic grupu čine distributerske firme koje obezbjeđuju sigurno mjesto prehrambenim proizvodima u većini europskih zemalja, kako na generalnom, tako i na tzv. etno tržištu.
Unutar Adriatic grupe posluje najveći proizvođač bosanskih mesnih proizvoda za tržište EU Brajlović GmbH Austria, koji je ujedno i značajan distributer hrane iz regiona u Republici Austriji. Vlastiti pogon za proizvodnju mesnih proizvoda smješten je u Beču.

Članica Adriatic grupe je i firma Natura Gmbh sa sjedištem u Štutgartu, koja vlastitom logistikom distribuira prehrambene proizvode na preko 1500 prodajnih mjesta širom Njemačke.
U sklopu grupacije se nalazi i firma Brams d.o.o Sarajevo, koja je pored distributivnih poslova i vlasnik fabrike za preradu voća i povrća Natura d.o.o. Bijeljina.

Od vlastitih brendova na tržištu BiH i EU može se naći brend Natura, prerađevine od voća i povrća, dok je brend Brajlović Austria prisutan isključivo na tržištu EU. Za Švedsko tržište Natura proizvodi prerađevine od voća i povrća pod brendom Plivit.

Slogan Adriatic Group je „Naša hrana za naše ljude“.
http://www.6yka.com/novosti/adriatic-gr ... nase-ljude
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Adriatic group

PostPostao/la admin » Uto tra 02, 2019 8:12 pm

januar 2014.

„Adriatic Group“ Wien, Austria preuzela je austrijsku firmu „Brajlović“ Gmbh Austrija
čime postaje najveći distributer hrane iz BiH, Hrvatske i Srbije na tržištima Njemačke i Austrije.

Akviziciju „Adriatic Group“ pored „Brajlović“ Gmbh čine i firma „Natura“ iz Štutgarta, te „Brams“ d.o.o. Sarajevo.

„Brajlović“ iz svog pogona, smještenog u Beču, plasira sopstvene mesne proizvode u 15 evropskih država. Ova renomirana kompanija je ujedno i najveći distributer prehrambenih artikala iz našeg regiona na tržište Austrije, navodi se u saopštenju.

„Svjesni smo da samo udružene snage donose rezultate, te smo povezali već etablirane distributivne kanale pomoću kojih ćemo pokušati ostvariti svoj cilj. Pridruživanjem Brajlović Gmbh Adriatic Grupi korak smo bliže cilju da postanemo vodeći distributeri hrane iz regiona na tržištu EU.“, izjavio je direktor „Adriatic Group“ Wien Amir Bekić.

Članica „Adriatic Group“ je i firma „Natura“ Gmbh sa sjedištem u Štutgartu, koja distribuira prehrambene proizvode na preko 1500 prodajnih mjesta širom Njemačke. Pored toga, „Natura“ posjeduje vlastitu robnu marku, proizvodnju kornišona, krastavaca, ajvara, te džemova visoke kvalitete brenda Natura koji se mogu naći i na bh. tržištu.

Uz „Naturu“ članica grupacije je i „Brams“ d.o.o. Sarajevo koja se bavi distribucijom renomiranih bosanskohercegovačkih proizvođača hrane na teritoriji EU. Od 2010. godine „Brams“ je počeo sa proizvodnjom i preradom kornišona vrhunske kvalitete.

“Cilj nam je postati vodeći distributer hrane sa prostora zapadnog Balkana na tržište EU, te ćemo se nadalje širiti na zemlje Beneluxa i Britaniju.”, dodao je Amir Bekić.

U 2014. ova grupacija najavljuje pripajanje drugih kompanija čime će „Adriatic Group“ proširiti svoje poslovanje i usluge.
https://www.capital.ba/adriatic-group-p ... ovic-gmbh/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Adriatic group

PostPostao/la admin » Uto tra 02, 2019 8:17 pm

maj 2015.

Adriatic Group GmbH iz Beča je preuzela firmu „Voćar promet“ iz Glumine kod Zvornika
Pored fabrike u Glumini, Adriatic Group posjeduje i fabriku za preradu voća i povrća u Balatunu kod Bijeljine, te ovom akvizicijom grupacija Adriatic postaje jedna od najvećih proizvođača konzerviranog voća i povrća u regionu, pod sopstvenim brendom „Natura“.

Fabrika „Voćar promet“ se prostire na 5.000m2, a sa savremenim postrojenjima ima kapacitet proizvodnje do 40 tona dnevno konzerviranog voća i povrća. Od ove sezone u Voćar prometu će se raditi pod vlastitim brendom „Natura“ koji se u posljednjih godinu dana značajno pozicionirao na domaćem i evropskom tržištu.

U 2015. godini planira se proizvesti oko 4.000 tona proizvoda čime brend „Natura“ postaje vodeći bh. izvozni brend konzerviranog voća i povrća, saopšteno je iz Adratic Grupe.

„Proizvode iz fabrike u Glumini planiramo plasirati u desetak evropskih zemalja u kojima imamo sopstvene distributerske firme. Sa brendom „Natura“ već smo ušli na tržišta EU gdje smo se zahvaljujući kvaliteti proizvoda pozicionirali među najtraženije izvozne marke iz regiona. Iako na EU tržište plasiramo preko 80% proizvoda brenda „Natura“, potražnja je sve veća, te smo se iz tog razloga proširili proizvođačke kapacitete preuzimanjem fabrike „Voćar promet“, izjavio je direktor Adriatic Group Amir Bekić.

Sirovina za fabrike u Balatunu i Glumini je isključivo domaćeg porijekla i obezbjeđuje se otkupom od oko 2.000 poljoprivrednih proizvođača širom Bosne i Hercegovine, a sve u organizaciji firme „Agrona“ Živinice, članice Adriatic Group.

„Kupovina „Voćar prometa“ je dio poslovne strategije Adriatic Group na teritoriju BiH gdje se u narednih nekoliko godina planira investirati preko 6 mil. EUR u razvoj primarne i prerađivačke poljoprivredne proizvodnje“, dodao je Bekić.
https://www.capital.ba/austrijska-adria ... t-zvornik/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Adriatic group

PostPostao/la admin » Uto tra 02, 2019 8:32 pm

novembar 2015.

Adriatic Group i „Agrona“ d.o.o Živinice organizirale posjetu Beču

U organizaciji Adriatic Group iz Beča, najvećeg distributera prehrambenih proizvoda iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije u zemlje EU i „Agrona“ d.o.o iz Živinica organizirana je posjeta organizatora, proizvođača i agronoma iz šezdeset općina u BiH koje sudjeluju u proizvodnji krastavaca kornišona preko projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“.

U prvoj sezoni uzgoja kornišona je u šezdeset općina, sa oko 1.500 kooperanata uzgojeno i isporučeno 4.300 t ili 180 šlepera kornišona, od čega je preko 80% izvezeno na tržište EU. Susret u Beču imamo je za cilj da se zaključi uspješna sezona uzgoja kornišona u BiH, a na osnovu čega se Živinička „Agrona“ pozicionirala kao primarni proizvođač krastavca kornišona u BIH. Kroz organizirane sastanke razmijenjena su iskustava iz prethodne sezone i dogovoreni planovi za sljedeću sezonu u kojoj su planirana nova ulaganja, povećanje proizvodnje, te izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH i njihov plasman na ino tržište. Osim uzgoja krastavaca kornišona u narednoj sezoni planira se i uzgoj drugih povrtlarskih kultura.

Lijepa priča koju preko Adriatic Group u Beču vode mladi i uspješni Bosanci i Hercegovci stvorila je ovu uspješnu priču. Svojim radom žele ohrabriti poslovnu zajednicu iz dijaspore da ulažu u BiH. U njihovoj organizaciji upriličen je i obilazak Beča, kao i druženje između organizatora, agronoma, proizvođača i uprave Adriatic Group i „Agrone“. Iz Beča su ponesene lijepe priče, utisci i nova prijateljstva, te su se svi vratili u BiH sa istim cijem da naredna sezona donese bolje rezultate i veća ulaganja u bh. privredu, kao i veća zapošljavanja ljudi u ruralnim područjima.
http://www.agrona.ba/vijest/adriatic-gr ... etu-beu-22
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5758
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron