U prošloj godini dijaspora poslala u BiH još više novca

U prošloj godini dijaspora poslala u BiH još više novca

PostPostao/la admin » Sri sij 23, 2013 2:27 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share
Slika

Iz inozemstva je u BiH stiglo više novca u prošloj godini u odnosu na 2011. te i dalje
transferi koje dijaspora uplaćuje predstavljaju jedan od značajnijih socijalnih i ekonomskih suporta našoj zemlji, potvrđeno je Agenciji FENA u Centralnoj banci BiH.

U prva tri kvartala prošle godine ukupni devizni transferi za sve sektore osim vlada iznosili su 2,64 milijarde KM, što predstavlja povećanje u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, kad su iznosili 2,57 milijardi KM.

Za devet mjeseci prošle godine na ime personalnih transfera (po staroj metodologiji devizne doznake iz inozemstva) u BiH je uplaćeno 1,54 milijarde KM, dok su ostali tekući transferi iznosili 1,09 miljardi KM.

U Centralnoj banci BiH preciziraju da je za devet mjeseci prošle godine iz inozemstva po osnovu penzija u BiH uplaćeno 1,05 milijardi KM, što je i najveći dio novca u kategoriji socijalnih davanja koja se evidentiraju u ostale tekuće transfere.

"Tekući transferi i dalje predstavljaju jedan od značajnijih izvora financiranja deficita tekućeg računa. Stoga su ovi transferi značajni za ekonomiju BiH, a posebno za dio populacije koji ih prima. Značajan udjel u ukupnim transferima imaju socijalna primanja, odnosno penzije iz inozemstva", rečeno je Feni u Centralnoj banci BiH.

Ukupni tekući transferi odnose se na personalne uplate koje iz inozemstva dobijaju domaćinstva. To je novac koji iz dijaspore stiže najbližim srodnicima u BiH te penzije koje nadležni fondovi dostavljaju korisnicima u BiH. Dio ovih sredstava ide putem računa a dio Centralna banka BiH procjenjuje.

http://www.klix.ba/biznis/news/u-proslo ... /130123058
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5730
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron