JOŠ NEMA NOVOG KREDITA MMF-a Jesen praznih budžeta, FBiH i RS prijeti ekonomski slom!

JOŠ NEMA NOVOG KREDITA MMF-a Jesen praznih budžeta, FBiH i RS prijeti ekonomski slom!

PostPostao/la admin » Pet kol 28, 2015 11:25 am

windows7sevn.org Facebook Share
BiH dočekuje jesen bez nove tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 250 miliona maraka, što je ozbiljno ugrozilo budžete Federacije BiH i RS-a. Vlasti na svim nivoima primorane su da nađu alternativne izvore finansija ako žele da održe stabilnost finansijskog sistema.

Izvjesno je da nove tranše kredita neće biti do kraja godine, jer je MMF odlučan da kesu odriješi samo ako budu sprovedene korjenite ekonomske i socijalne reforme koje bi trebalo da stabilizuju budžete i stvore finansijske uslove za podizanje novih kredita.

MMF je pooštrio pravila igre, jer je ukupna zaduženost BiH dostigla 11,5 milijardi maraka od čega vanjski dug bilježi rekordnu cifru od 8,2 milijardi KM, potvrđeno je u Vijeću ministara BiH.

Zabrinjava podatak da je vanjski dug BiH u proteklih sedam godina porastao za čak 3,5 milijardi KM! Unutrašnji dug je 3,3 milijarde.

Ako vlasti na svim nivoima u narednom periodu ne postignu dogovor s MMF ili ne pronađu nove izvore finansija, zemlji prijeti bankrot, tvrde ekonomski analitičari.

Budžet FBiH u prvoj polovini ove godine ostvario je prihode, primanja i finansiranja od 930,2 miliona KM ili 40 posto manje od plana za 2015, potvrdio je izvještaj federalnog Ministarstva finansija o izvršenju budžeta.

FBiH je trebalo da ostvari prihode od 1,1 milijardu KM, što znači da su podbacili za 236,9 miliona KM.

Ekonomski stručnjak iz Sarajeva Zlatko Hurtić smatra da je pad prihoda u Federaciji posljedica nepostojanja dogovora s MMF.

- Federalna Vlada morat će da ubrza reforme s ciljem postizanja novog stendbaj-aranžmana s MMF, ali i da preduzme drastične mjere budžetske štednje - kaže on.

Rupe su evidentne i u budžetu RS, a Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila je za prošlu godinu budžetski deficit u iznosu od 193,8 miliona KM.

Potpredsjednik PDP–a Branislav Borenović istakao je da Vlada RS nema rješenja za budžetski deficit, te da zna samo da se zadužuje.

S druge strane, u Vladi RS kažu da će RS, ako ne bude aranžmana s MMF uraditi sve da budžetski korisnici ne osjete posljedice nepostizanja dogovora. Uvjereni su da na jesen sigurno neće biti ugrožena isplata penzija i plata u RS.

Dug Federacije BiH viši od tri milijarde eura

Ukupan vanjski i unutrašnji dug Federacije BiH samo krajem 2014. godine iznosio je više od tri milijarde eura, što je 35,2 posto bruto domaćeg proizvoda, a u dugovanja uključeni su kantoni, gradovi, opštine i javna preduzeća. Na vanjski dug odnosi se 82,2 posto (gotovo 2,6 milijardi eura), a unutrašnji 17.7 posto (550 miliona eura).

U ukupnom unutrašnjem dugu dug Federacije iznosi više od 444 miliona eura, kantona više od 85 miliona eura, a opština i gradova više od 27 miliona eura.

Reprogram obaveza

Vanjski dug Federacije je 1,4 milijarde eura, kantona 130 miliona eura, opština i gradova 33,2 miliona eura.

Vlada Federacije obavezala je federalno Ministarstvo finansija i Ministarstvo prometa i komunikacija da poduzmu aktivnosti na potpisivanju aneksa ugovora s Javnim preduzećem Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine kojima bi bile reprogramirane obaveze iz osnova vanjskog duga.

Federalna Vlada je zadužila resorna ministarstva, javna preduzeća i implementatore projekata da federalnom Ministarstvu finansija kvartalno dostavljaju ažurirani plan povlačenja kreditnih i grant sredstava za projekte u realizaciji do njihove konačne realizacije. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/192708/jos-ne ... bTxx1.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron