Uprkos lošoj situaciji: Njemački privrednici žele investirati u BiH

Uprkos lošoj situaciji: Njemački privrednici žele investirati u BiH

PostPostao/la admin » Pon srp 27, 2015 11:58 am

windows7sevn.org Facebook Share
Ocjena privredne situacije u Bosni i Hercegovini od strane njemačkih i drugih investitora i ove godine je prilično skromna. Ipak, u pogledu na sopstveno poslovanje kompanije su dosta optimistične.

Ovo proizilazi iz rezultata Privrednog istraživanja 2015 koje Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini sprovodi svake godine među članovima udruženja Wirtschaftsverein BiH, te drugim kompanijama sa njemačkim i domaćim kapitalom.

Rezultati istraživanja


Opštu privrednu situaciju u BiH većina ispitanika još uvijek ocjenjuje kao lošom, izgledi za budućnost su međutim manje pesimistični nego u prethodnoj godini.

Kompanije su većinom zadovoljne sopstvenom poslovnom situacijom i očekuju porast prometa, a pola ispitanika je najavilo investicijske planove i otvaranje novih radnih mjesta u 2015.

U kontekstu investicijske klime, bh. radna snaga je ponovo ocijenjena pozitivno, dok velike brige zadaju korupcija i kriminal u zemlji, komplikovana javna uprava, poreski sistem i ustanove te politička i socijalna nestabilnost.

Velika većina ispitanih kompanija Bosnu i Hercegovinu i dalje smatra dobrom lokacijom za poslovanje, a i relativna ocjena u poređenju sa drugim državama je dosta bolja u odnosu na prijašnja ispitivanja.

Također, ispitanici smatraju da bi bilo korisno i bitno sprovesti privredne reforme u administraciji te u oblastima poreskog i radnog prava.

Pozitivan trend


Iako trenutno stanje privrede u BiH 2/3 ispitanika ocjenjuje kao loše, u poređenju sa rezultatima prethodnih godina nazire se optimizam. Opšte izglede za privredu u 2015. u odnosu na prethodnu godinu 22% ispitanika ocjenjuje kao bolje. U okviru prošlogodišnjeg istraživanja, samo 3% kompanija je očekivalo poboljšanje opšte privredne situacije.

Kada je riječ o razvoju situacije u spostvenoj branši, 38% učesnika u istraživanju očekuje poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, što je procentualno najbolji rezultat od 2009. god. Skoro duplo više ispitanika u odnosu na prethodnu godinu sopstvenu poslovnu situaciju ocjenjuje kao dobru (34% u odn na 18% prošle godine). 64% kompanija u tekućoj godini očekuje poboljšanje poslovnog razvoja u odnosu na prethodnu godinu.

Ove pozitivne ocjene se reflektuju i na očekivani trend zapošljavanja kao i na planirane investicije. Tako 52% kompanija koje su učestvovale u istraživanju planira otvoriti nova radna mjesta. I ovo je najviši procenat od 2009. god. Poređenja radi, u prošlogodišnjem istraživanju 34% ispitanika je očekivalo povećanje broja uposlenika, dok je ta cifra u 2013. god. iznosila 28%. Svaka druga kompanija koja je učestvovala u istraživanju planira povećati investicije u odnosu na prethodnu godinu, dok 38% kompanija ne računa s promjenama.

Istraživanje je pokazalo i da je izvoz od velikog značaja za kompanije, pa tako 40% ispitanika računa sa povećanjem izvoznih aktivnosti u 2015. god. Pritom je signifikantno da 88% svih ispitanika izlazak na njemačko tržište smatra bitnim ili izuzetno bitnim.

Skoro svi učesnici u istraživanju (98%) proces približavanja Evropskoj uniji smatraju važnim ili veoma važnim. Može se zaključiti da kompanije od procesa integracije BiH u EU očekuju bolji pristup stranim tržištima, a prije svega i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u BiH. Nedostaci koje su ispitanici za BiH kao lokaciju za ulaganje naveli su: nedostatak političke i pravne sigurnosti, komplikovana administracija, stagnacija reformi, poreski i drugi nameti, postojanje korupcije te obrazovni sistem. Kao posebne prednosti istaknuti su povoljan geografski položaj za investitore, radna snaga te prirodni resursi.
http://www.klix.ba/biznis/investicije/u ... /150727048
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron