Voda iz Srbije i Hrvatske potopila BiH

Voda iz Srbije i Hrvatske potopila BiH

PostPostao/la admin » Čet srp 23, 2015 7:13 am

windows7sevn.org Facebook Share
Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH, na listi odobrenih voda za 2014. godinu nalazi se ukupno 38 voda. Od toga je više od polovine voda iz uvoza, tačnije 20 voda su iz uvoza, a 18 domaćih. Najviše uvoznih voda na našem tržištu je Srbije (11), te Hrvatske (5). Podaci o uvozu i izvozu vode još su porazniji.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvoj polovini ove godine BiH je izvezla vodu (mineralnu i prirodnu izvorsku) u vrijednosti 14,8 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza u ovom periodu bila 62,9 miliona.

Izvoz

Najveći prihod od izvoza vode u ovom periodu bh. firme su ostvarile na tržištu Hrvatske, 8,2 miliona maraka, zatim slijedi tržište Srbije 2,7 miliona, Crne Gore 989.947, Makedonije 547.850, Švicarske 407.268, Italije 316.927 i Slovenije 253.271.

Što se tiče uvoza, na bh. tržištu najviše profitiraju firme iz Srbije. Vrijednost uvoza vode iz ove zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,6 miliona maraka. Istovremeno, iz Hrvatske je uvezeno vode u vrijednosti 18,76 miliona. Po vrijednosti uvoza na trećem mjestu je Slovenija sa 9,1 milion KM, zatim su među većim uvoznicima još i Austrija 2,8, Rumunija 1,09 miliona, Francuska 26.380 maraka itd.

Stanje nije bilo ništa bolje ni prošle godine. Podaci VTKBiH pokazuju da je u 2014. godini BiH izvezla vodu u vrijednosti 29,84 miliona maraka, dok je istovremeno vrijednost uvoza vode bila 126,6 miliona maraka. To znači da pet puta više vode uvozimo nego što izvozimo.

Razloga zbog kojih je stanje na našem tržištu takvo kakvo jeste ima mnogo, a najveći je taj što država nije učinila ništa da pomogne domaćim firmama, čak šta više, obilato pomaže uvoznicima. Jedan od razloga je i to što građani nisu svjesni da kupovinom domaćih proizvoda doprinose razvoju vlastite privrede i države.

Poruka

"Najveći gubitnik je država, čija uloga je da zaštiti domaću privredu. Međutim, političari, oni koji odlučuju, saučesnici su u uništavanju privrede BiH, jer oni više vole 1.000 maraka u svoj džep nego 100 miliona u državnu kasu. A oni predstavljaju BiH", kazao je direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović.

Prema njegovim riječima, poruka koju nosi domaća voda je da je ona sigurno zdrava. Najbolji izvori vode u bivšoj Jugoslaviji bili su u BiH i to je dokazano istraživanjima i analizama, dodao je Salihović.

"Voda iz Tuzlanske pivare je sigurno jedna od najbojih voda u Evropi po sastavu i mineralima. Nemamo mi finansija da kažemo naša voda ima poruku, naša poruka je na etiketi, dokaz koji je utvrđen analizama. To su prave poruke", kazao je direktor Tuzlanske pivare i nastavio: "Naša poruka državi je da mi plaćamo sve obaveze, koncesije, ulažemo u razvoj ove države, ali zaista smo nezadovoljni ponašanjem odgovornih ljudi koji ne poduzimaju ništa da bude bolje. Oni su deklarativno uz nas, ali rade protiv nas".

Najveće bogatstvo koje nam je dragi Bog podario je voda, a mi ni to ne znamo oplemeniti nego uvozimo vodu iz inostranstva, BiH je postala deponija gdje se odlaže sve što ne može proći ni na jednom drugom tržištu.

Brojke

38 voda nalazi se na bh. tržištu
20 voda u BiH iz uvoza
18 domaćih voda na tržištu
23,6 miliona maraka vrijednost uvoza vode iz Srbije u prvoj polovini 2015.
18,76 miliona KM uvoz vode iz Hrvatske
9,1 milion KM vrijednost uvoza vode iz Slovenije

http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/bo ... topila-bih
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron