Zlatni Bam za najbolje banke u BiH u 2013.

Zlatni Bam za najbolje banke u BiH u 2013.

PostPostao/la admin » Pet vel 20, 2015 10:58 am

windows7sevn.org Facebook Share
Dodjela nagrada Zlatni BAM za najuspješnije banke u Bosni i Hercegovini u 2013., dodjeljuje poslovni magazin Banke u BiH.

Organizatori ističu da će 2013., iako je bila u znaku blagog ekonomskog oporavka i mršavog kreditnog rasta, za bankarski sektor ostati upamćena i kao prilično dinamična i turbulentna.

Boreći se već sedmu godinu s posljedicama ekonomske krize, banke su podizale performanse smanjenjem troškova i racionalizacijama, neke su temeljito čistile aktive oslobađajući se “grijeha“ prošlosti, dok, na drugoj strani, nije jenjavala tržišna utakmica u kojoj su neki iskoristili svoju šansu.

Ta živost na tržištu, koja je više nego evidentna, može se iščitati i iz rang listi magazina Banke u BiH u okviru tradicionalnog rangiranja banaka Zlatni BAM.

UniCredit Bank je ponovo pokupila najviše prvih mjesta, ali ona više nije najveća pojedinačna banka u BiH, spala je na 2.mjesto.
Po iznosu aktive sa prvog mjesta potisnula ju jeRaiffeisen banka.

No, pravi hit za 2013. je Nova banke Banja Luka koja se sa 6. probila na 3. mjesto, pretekavši dvojac iz kluba top pet najvećih banaka -4. Intesa Sanpaolo banku i 5. Hypo Alpe Adria Bank Mostar.

Među bankama s pretežno domaćim kapitalom na prvo mjesto, s trećeg, probila se Bobar banka, koja je u 2013. povećala aktivu za impozantnih 29,4 odsto.

Proboj je ostvarila i Sberbank d.d. koja je napredovala za čak 25 mjesta, a s 27. pozicije na prethodnoj listi skočila je na drugu s depozitima i kreditima uvećanim za 193,3 miliona KM.

Da vrh ove liste bude potpuo promijenjen u odnosu na prethodnu godinu pobrinula se Turkish Ziraat Bank koja je sa šestog skočila na treće mjesto zahvaljujući rastu depozita i kredita od 163,9 miliona KM.

Na promjenu rangova začajno je uticalo i “čišćenja bilansa” kod nekolicine banaka, koje su tako doživjele pad na listi, kao što je naročito slučaj s dvije Hypo banke, koje su nazadovale u nekolicini kategorija.

Kada su u pitanju parametri kvaliteta profitabilnosti, kao što su bruto ROE - prinos na donički kaptal i ROA - prinos na aktivu, kao i dobit po zaposlenom, samo nekoliko banaka iz samog vrha može zadovoljiti.

Kad je, recimo, u pitanju povrat na kapital (ROE) prednjače dvije UniCredit banke - mostarska s 46,62 posto i banjalučka s 34,80 posto. Samo prvih osam banaka ima taj indikator iznad općeprihvaćenog standarda od 10 posto.

Slična je situacija i sa ROA - odnos neto dobiti i prosječne neto aktve, gdje tek sedam banka premašuje zadovoljavajućih jedan posto.

U ovoj kategoriji, UniCredit Bank Banja Luka je s najboljim performasama: 1,78 posto potisnuvši s prvog mjesta dugogodišnjeg lidera KIB banku Velika Kladuša.

U pogledu kapitala i dioničkog kapitala, na vrhu liste nije bilo promjena.

Ipak, zabrinjava da je pet banaka zabilježilo smanjenje kapitala, a očigledno je da će jedan broj banaka u ovoj godini trebati dokapitalizaciju kako bi dostigle potrebni nivo kapitaliziranosti.

Utjecaj krize i racionalizacija poslovanja najvidljiviji su na rang-listi koja tretira broj zaposlenih.

Više od polovine banaka, njih 14, imalo je pad broja zaposlenih u odnosu na prethodnu godnu, ali ima i onih banaka koje su u očiglednoj ekspanziji i bilježe snažan rast zaposlenih, kao što su Nova banka (rast od 16,3 posto), Sberbank a.d. Banja Luka (21,5 posto), Sberbank BH d.d. (13,5 posto), MF banka (22,5 posto), dok je rekorder Turkish Ziraat Bank s rastom od 33,9 posto.

Izvor: fena
- See more at: http://www.four.ba/12996/u-sarajevu-dod ... eiNOL.dpuf
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost