Centralna banka BiH: Kontinuiran rast depozita stanovništva

Centralna banka BiH: Kontinuiran rast depozita stanovništva

PostPostao/la admin » Pet stu 21, 2014 4:10 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju rujna 2014. godine, iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.

Usprkos jako nepovoljnim ekonomskim uvjetima i udarima na standard stanovništva tijekom ove godine, depoziti stanovništva su, u odnosu na kraj rujna prošle godine, porasli za 806 milijuna KM ili 10%, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duže razdoblje. Uz to, treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizira i ulaganjem u vrijednosne papire i polise osiguranja.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva sudjeluju sa 58,2%.

Najveći udio u porastu depozita stanovništva, promatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. U usporedbi sa stanjem na kraju rujna 2013. godine, zabilježili su porast od 388 milijuna KM ili 9,3%. Ovo je pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat postojanja sustava osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,58 milijardi KM, odnosno 40,2% od ukupnih depozita stanovništva, depoziti u stranim valutama iznose 5,31 milijardu KM, od čega se na depozite u eurima odnosi 4,81 milijardu KM, a na depozite u ostalim stranim valutama oko 0,51 milijardu KM.

Svjetski dan štednje je prilika kada se podsjećamo koliko je važno nastojati da se, u okviru vlastitih mogućnosti, stvara financijska sigurnost u vidu ušteđevine, i kako štednja omogućava da se na pristupačniji način ostvaraju postavljeni ciljevi.

Inače, Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. listopada 1924. u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj. Ustanovljen je i Svjetski dan štednje s ciljem popularizacije štednje širom svijeta, priopćili su iz Centralne banke BiH.
http://ekapija.ba/bs/Vijest/capital/cen ... stva/45334
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5761
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost