Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

PostPostao/la admin » Pon lis 20, 2014 2:57 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Slovenački trgovački lanac Тuš zvanično je potvrdio da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH.

Na ovo obavještenje burno su reagovali domaći dobavljači, bez ustručavanja optužujući Tuš da ih pokušavaju prevariti, koristeći "prirodne katastofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti".

"Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja Tuš Trade je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini. Preduzeće je ove godine planiralo poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju", navela je Uprava Tuša.

U saopćenju se dodaje da su domaći dobavljači "svojim blokadama poslovanja onemogućili obaveza problema i prema ostalim partnerima. Zbog navedenog se poduzeće suočavalo sa velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori prodavnice", obrazložili su svoju odluku Slovenci.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/tus- ... /141020092
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

PostPostao/la admin » Sri lis 22, 2014 7:28 am

Tuš ostavio više od 20 miliona KM duga i 550 radnika bez posla
Slovenački trgovački lanac Tuš objavio je jučer da zatvara sve svoje markete u BiH, a prema prvim saznanjima ukupna dugovanja ove kompanije prelaze 20 miliona maraka. Bez posla je ostalo 550 radnika, mnogobrojni dobavljači su ostali praznih ruku i tek ostaje da se vidi da li će pravni lijekovi sanirati ovu ekonomsku i privrednu upalu.

U obavještenju uprave Tuša, koje je stiglo na adresu 92 dobavljača u BiH, navodi se da je Tuš, zbog teške situacije i nestabilnog okruženja, pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u BiH.

Firma je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni postupci određenih dobavljača, koji nisu imali razumijevanje za situaciju.

Uprava za indirektno oporezivanje pokrenula je opsežnu kontrolu, potvrđujući da je Tuš neopravdano tražio povrat poreza na dodanu vrijednost, da vrši sumnjive transakcije s povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme (Tuš i Tuš Trade) u milionskim gubicima.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević rekao je da je firma Tuš-Trejd ranije podnijela zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen, jer nije bilo elemenata osiguranja njegovog plaćanja.

"Kontrolom je do sada utvrđeno da je firma Tuš-Trejd fakturisala kompaniji Tuš opremu u vrijednosti većoj od pet miliona KM na osnovu čega kompanija Tuš zahtijeva povrat PDV-a od 721.000. Zahtjev za povrat PDV-a obustavljen do daljnjeg. UIO BiH je već održala određene sastanke, a predmet je proslijeđen istražnim organima da bi u potpunosti bilo utvrđeno činjenično stanje u vezi sa ovim firmama", dodao je Kovačević.

Direktor kompanije "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak rekao je da se Tuš od dolaska u BiH ponašao kao neprikosnoveni gazda, a da su dobavljače tretirali kao mala i beznačajna preduzeća.

"Moja firma je imala jednu saradnju sa njima. Uložili smo sve sa svoje strane. Svake godine smo bili u minusu, a onda sam ja rekao da više ne možemo tako. Bili su nam dužni oko 70.000 KM. Na vrijeme smo obustavili saradnju i povukli crtu. Uz prijetnju sudom uspjeli smo da vratimo naš novac prije godinu i po. Čujem da brojne kolege sada imaju velika potraživanja od njih. Dokazuje se samo nešto što sam već odavno znao, a to je da niko sa strane nije došao da nam donese nešto dobro ovdje, nego samo da uzme odavde i da to odnese tamo odakle je stigao", istakao je Slavinjak.

Kako su prije nekoliko dana objavili slovenski mediji, Tuš je prije nekoliko dana prodao vlastiti operater mobilne telefonije Tušmobil beogradskoj United grupi, vlasniku SBB kabelskog operatera u Srbiji.

Navodno je pri tome postignuta prodajna cijena od 120 miliona eura. Prema informacijama bh. dobavljača, Tuš je opskrbljivalo oko 100 firmi, a svaka od njih potražuje od 500 do 200.000 eura.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/tus- ... /141021150
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

PostPostao/la Smail Aga Cengic » Sri lis 22, 2014 6:26 pm

Navodno ih Bingo uzima
“Buncaju ljudi i postaju umorni od života kad nemaju pred sobom neki cilj prema kome bi upravili svaki svoj napor i svaku svoju misao.” Marko Aurelije
Avatar korisnika
Smail Aga Cengic
 
Postovi: 790
Pridružen: Sub kol 23, 2014 11:39 pm
Lokacija: U carevoj bašči

Re: Tuš zatvara sve prodavnice u BiH

PostPostao/la admin » Sri lis 22, 2014 6:32 pm

uglavnom s četama radio, nek je i propo i nek ih je i jebo

Dobavljači podnose prijavu Tužilaštvu BiH protiv Tuša: Objavljujemo spisak dugovanja

Slovenački trgovački lanac Тuš je obznanio da zatvara sve svoje poslovnice u BiH, dok su s druge strane dobavljači burno reagirali otužujući Tuš da im duguje milione KM za isporučenu robu. Tačnije, dobavljači tvrde da je im Tuš duguje više od 20 miliona KM.

Tuš je odlazak iz BiH obrazložio "prirodnim katastrofama", tačnije time da su poplave koje su zadesile našu zemlju utjecale na njihovo poslovanje, a optužili su i dobavljače da blokiraju njihov rad.

Dobavljači su najavili da će od Tužilaštva BiH tražiti da se pozabavi slučajem, a kako saznajemo najavljuju i kolektivnu tužbu protiv slovenačke firme.

Advokat dobavljača Senad Bilić kazao je za Klix.ba kako će dobavljači podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u Tušu, ali i protiv same kompanije.

"Podnijet ćemo prijavu protiv Mirka Tuša, zatim osoba koje su bile odgovorne za rad Tuša u BiH i Tuš Tradea, protiv Mirka Mlinara, kao prokuriste za BiH, protiv Vida Habjana, koji je bio direktor i Branka Cokana, koji je također bio direktor. naravno, prijava će ići i protiv obje firme Tuš d.o.o. i Tuš Trade d.o.o. Tuš duguje ogroman novac velikom broju firmi i po nekim saznanjima s kojima raspolažem ima još dosta firmi koje se još nisu ni prijavile", kazao je Bilić.

On je također dodao da će predložiti Tužilaštvu BiH da uputi poziv svim oštećenim firmama da prijave svoja potraživanja.

"Ovo što sad vidimo po izvještaju kreditnog biroa LRS oni su 20 miliona dužni, a vjerovatno se radi i o većem iznosu", navodi Bilić.

Klix.ba vam, ilustracije radi, donosi dio spiska firmi i iznose koje im Tuš duguje:

Vitaminka a .d., Banja Luka 1.600 KM
Plantago, Laktaši 1.589
Tulumović mesna industrija, Trn-Laktaši 264.724
Frutela, Banja Luka 20.874,10
Fratelo, Banja Luka 2.612,73
Mladegs pak d.o.o, Prnjavor 3.069,25
Natura Vita, Teslić 24.300
Dukat, Trn-Laktaši 50.000
Mlijekoprodukt, Bosanska Dubica 55.000
Vitinka, Kozluk 115.567
ZPA Komerc, Bijeljina 15.128
Perutnina d.o.o Breza 500.000
Dragstor Dragan, Banja Luka 60.000
Dijana Tekstil, Pale 60.000

Ovo je samo dio firmi i iznosa kojima Tuš duguje novac za dobavljenu robu, a među njima se, između ostalih, nalaze još i Živanić d.o.o, Eko Bel- Banja Luka, Mira-Prijedor, Perutnina-Srbac, DGR-Banja Luka, Diona-Banja Luka, Eurohem Banja Luka te mnoge druge.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/doba ... /141021130
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Bing [Bot] pregledava forum i 1 gost

cron