U BiH živi čak 90 multimilionera

U BiH živi čak 90 multimilionera

PostPostao/la admin » Pon vel 24, 2014 1:27 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Iako se Bosna i Hercegovina suočava s najdubljom ekonomskom i društvenom krizom od rata naovamo,
u posljednjih 12 mjeseci zemlja je dobila pet novih multimilionera čije je bogatstvo procijenjeno na kapital veći od 30 miliona dolara.

Ovi podaci Nezavisnim novinama su potvrđeni iz ugledne međunarodne kompanije Wealth-X, specijalizirane za prikupljanje informacija o superbogatašima u cijelom svijetu.

- U BiH živi 90 multimilionera i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara - potvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija u singapurskom sjedištu kompanije Wealth-X.

Iako smo dobili pet novih superbogataša, njihov ukupan kapital ostao je na nivou od devet milijardi dolara.

Kao što su skrivena imena ovih superbogataša, isto tako je nepoznat i način na koji su stekli svoje enormno bogatstvo u vrijeme kada je većina bh. stanovništva ušla u ekstremno siromaštvo i bori se s osnovnim egzistencijalnim problemima, pišu Nezavisne.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... imilionera

Ekonomski analitičar Igor Gavran je Nezavisnim kazao da ne bogaćenje pojedinaca tipično za države poput BiH, sa poludemokratskim i nedemokratskim sistemima.

Prema njegovim riječima, sve je više ekstremno bogatih i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. "Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način", ističe Gavran.

On izražava bojazan da je među 90 multimilionera u BiH najmanje onih koji se bave proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti. Doktor ekonomije, Izudin Kešetović, smatra da najveće bogatsvo proističe iz utaje poreza, a slično misli i sociolog Esad Bajtal koji kaže da je u pitanju "kriminalizirana grupa".

Prema metodologiji rada Wealth-X, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 miliona dolara spada u kategoriju multimilionera. To podrazumijeva gotovinu, nekretnine, umjetnine, avione, helikoptere i luksuzne automobile, ali i dionice. Zanimljivo je da je u BiH sa 2012. na 2013. godinu broj superbogataša porastao sa 65 na 85, a ukupna imovina sa osam na devet milijardi dolara.

U istom periodu stopa rasta broja superbogataša i njihovog kapitala bila je 30,2 posto, što je bilo daleko najviše u Evropi (druga najviša bila je u Luksemburgu, 9,4 posto).

Na ovaj način BiH je došla "na korak" do Srbije, koja u ovom momentu ima 100 superbogataša (29. mjesto u Evropi), dok je vodeća u regiji Hrvatska, sa 280 multimilionera, i zauzima 23. mjesto na Starom kontinentu.Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimilionera je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća Švicarska.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-zi ... /140224055
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5710
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron