Nameti na plate i dohodak u BH

Nameti na plate i dohodak u BH

PostPostao/la admin » Pet vel 21, 2014 4:14 pm

windows7sevn.org Facebook Share
Bookmark and Share

BH radnik svjetski šampion u plaćanju doprinosa državi

Doprinosi koje jedan zaposleni radnik u Bosni i Hercegovini uplaćuje državi među najvišima su u svijetu,
tačnije na 19. mjestu od 114 zemalja obuhvaćenih istraživanjem globalne revizorske mreže KPMG.

Svaki zaposleni radnik u našoj zemlji plaća 31 posto doprinosa na plaću. Ukoliko uzmemu prosječnu prošlogodišnju plaću u BiH koja se kreće oko 830 KM, za doprinose vam se odbija približno 260 KM.

Kada na ovu cifru dodate još 10,5 posto koje uplaćuje vaš poslodavac, onda dođete do nevjerovatne cifre. Poređenja radi, radnik u Hrvatskoj plaća 19,5 a u Srbiji samo 7 posto.

"Najveći problem vezano za doprinose je to što uposleni nije uopće svjestan da se ovo njemu pripisuje na teret. Nama je cilj da pozovemo akademsku zajednicu na raspravu o opravdanosti takvog izdvajanja, da pozovemo vanbudžetske fondove na veću efikasnost i vlasti da više urade na zapošljavanju velikog broja nezaposlenih kako bi se poreska osnovica proširila što bi za posljedicu imalo eventualna smanjenja stope doprinosa kako bi se radnici olakšali", kaže za Klix.ba Damir Mehmedbašić, finansijski analitičar i direktor Centra za zastupanje građanskih interesa.

Sistem doprinosa u Federaciji sastoji se od obaveznog penzionog osiguranja, koji se uplaćuje u Federalni zavod PIO (radnik 17 posto, poslodavac 23 posto), obaveznog zdravstvenog osiguranja (radnik 12,5 posto, Poslodavac 16,5 posto) koji se uplaćuje u kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezaposlenosti (radnik 0,5 posto, poslodavac 2 posto) koji se uplaćuje u kantonalone zavode za zapošljavanje odnosno Federalni zavod za zapošljavanje.

Od 114 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, najmanja stopa doprinosa je u Španiji i ona iznosi 3,3 posto.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-r ... /140206013
Slika
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Nameti na plate i dohodak u BH

PostPostao/la admin » Pon ruj 29, 2014 9:24 am

kroz raspravu na klixu http://www.klix.ba/forum/najveca-plata- ... #p10593128
dođem do spoznaje da ovi kreteni sa klixa što objavljuju članke, ustvari pojma nemaju, degen je naveo totalno pogrešne procente

TAČNI, provjereni i sa moje strane u firmi, procenti su kako je i navedeno u klix-forum raspravi

a) Udio u doprinosima koji plaća zaposlenik iz bruto iznosa plate

U FBiH : 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12,5% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 31 % iz bruto plate).

U Republici Srpskoj: 18,5% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 12% za zdravstveno osiguranje, 1% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 1,5% za zaštitu djece (ukupno 33% na bruto platu).

Brčko Distrikt: 17% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju FBiH Zakona i 18% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce koji primjenjuju RS Zakon, 12% za zdravstveno osiguranje i 1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno: 30,5 ili 31,5% na bruto platu).

b) Udio u doprinosima koji plaća poslodavac na bruto platu zaposlenika

U FBiH : 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje, 4% za zdravstveno osiguranje i 0,50% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti (ukupno 10,50% na bruto platu).

Brčko Distrikt: 6% za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslodavce na koje se primjenjuje FBIH zakon.

U Republici Srpskoj se ovakva vrsta doprinosa ne plaća.

Bruto plata obuhvata neto platu zaposlenog, pomnoženu s utvrđenim koeficijentom, plus doprinosi iz plate."

DAKLE UKUPNO 31% zaposlenik i 10,50% poslodavac

konkretno, ako je neto plata zaposlenog 1000 KM
njegova bruto plata je 1449 KM jer 31% od 1449 KM je 449 KM
na tu bruto platu od 1449 KM poslodavac plaća 10,5% tj.treba da plati konkretno 151 KM
ukupna davanja državi, poslodavca i zaposlenika su znači 449+151=600 KM
a to je 60% u odnosu na neto platu zaposlenika

izdvajanja u Njemačkoj

izdvajanja iz bruto plate:

Poslodavac na bruto
-9,45 % penzijsko osiguranje
-7,30 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega
-1,60% osiguranje od nesreće
ukupno 20,87%

Zaposlenik iz bruto
-9,45 % penzijsko osiguranje
-8,20 % zdravstveno
-1,50% za nezaposlene
-1,025% njega
ukupno 20,17 %

kalkulator bruto/neto plate u DE
https://www.brutto-netto-rechner.info/
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna

Re: Nameti na plate i dohodak u BH

PostPostao/la admin » Sub vel 21, 2015 5:39 pm

BiH je zemlja sa najnižim stopama poreza u okruženju i u Evropi

Razni "ekonomski analitičari“, tzv. "porezni eksperti“, predstavnici poslodavaca, nevladinih organizacija, Vanjskotrgovinske komore BiH, Svjetske banke i slično, u svojim izjavama iznose netačne činjenice koje zbunjuju građane u FBiH i potencijalne investitore, te stvaraju pogrešnu sliku o ambijentu u FBiH i BiH i poreznoj politici. Ovo je izjavio direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović

U razgovoru za Fenu on je demantirao učestale izjave u kojima se spominju visoki porezi i drugi "nameti” za poslodavce, kao prepreka i opterećenje za domaće poslodavce i strane investitore i ulagače u FBiH.

Prije svega, kaže on, mora se razjasniti i napraviti jasna podjela na poreze i doprinose za socijalna osiguranja, i na druge naknade, takse, članarine, i ostale parafiskalne namete.

"Porezna uprava FBiH je izvršni organ koji provodi zakone koje na prijedlog Federalnog ministarstva finansija i Vlade FBiH donosi Parlament FBiH, skupštine kantona, pa čak i općinska vijeća kada su u pitanju odluke, što znači da porezna i fiskalna politika nije u nadležnosti Porezne uprave FBiH", naveo je.

Govoreći o porezima u državi, naglašava da je BiH, a time i FBiH, niskim poreznim stopama PDV-a (17 posto), poreza na dobit (10 posto), poreza na dohodak (10 posto), zemlja sa najnižim stopama u okruženju i u Evropi.

"To je veoma privlačno za strane investitore, pogotovo ako se tome doda da su vlasnici kompanija - fizičke osobe prilikom podizanja dividende oslobođeni u potpunosti poreza na dividendu, a isplata dividendi pravnim osobama nerezidentnim kompanijama oporezuje se po povlaštenoj stopi od 5 posto", ističe Arifović.

Iz tih razloga, nadležne institucije za privlačenje stranih investicija kao što je Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), Vanjskotrgovinska komora BiH i entitetske privredne komore, podvlači, trebale bi puno više govoriti o pozitivnim segmentima porezne politike i svojim istupima izvan BiH, te u javnosti raditi na privlačenju stranih investitora.

U smislu PDV-a, Arifović navodi da ima prijedloga za uvođenje povlaštenih stopa, smatrajući da je vrijeme da se o tome ozbiljno razgovara i da se kao u zemljama u okruženju uvedu diferencirane stope.

"Prosječna stopa poreza na dobit u Evropi je 30 posto, dakle znatno više nego u FBiH i RS-u, a kada je u pitanju oporezivanje dohotka u FBiH imamo jedinstvenu stopu od 10 posto sa znatnim olakšicama za zaposlenike koji su obveznici ovog poreza, a ne poslodavci", rekao je Arifović.

U susjednim zemljama, dodaje, prisutno je progresivno oporezivanje dohotka s poreznim stopama u Hrvatskoj od 12, 25 i 40 posto, Srbiji od 10,15 i 20 posto, u Sloveniji se kreću u rasponu od 16 do 41 posto, u zemljama EU stope poreza na dohodak iznose od 15 do 51 posto, bez doprinosa.

S obzirom na činjenicu da su u Federaciji BiH obveznici poreza na dohodak zaposlenici, a u Republici Srpskoj poslodavci, tvrdi da je neophodno izvršiti harmonizaciju Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje u FBiH sa Zakonom o porezu na dohodak u RS.

Kako naglašava Arifović, tako bi svi zaposlenici u BiH, bez obzira u kojem entitetu žive ili ko im je poslodavac bili u jednakom položaju kad je u pitanju obaveza plaćanja poreza na dohodak.

U odnosu na region, gdje je npr. zbirna stopa doprinosa 37,2 posto u Hrvatskoj i 37, 8 posto u Srbiji, Arifović navodi da imamo najveća izdvajanja za doprinose, jer je zbirna stopa doprinosa u FBiH 41,5 posto, 31 posto ide na teret zaposlenika, dok poslodavac snosi 10,5 posto. U Republici Srpskoj zbirne stope doprinosa iznose 33 posto.

Pri tome, podsjetio je on, u osnovicu za doprinose ne ulaze, do propisanog iznosa, topli obrok, prevoz, regres, a zbog niske cijene rada prosječna minimalna neto plaća u Federaciji na koju poslodavci za svoje radnike uglavnom uplaćuju doprinose iznosi 380 KM.

"Ima osnova da se ozbiljno razmisli o smanjenju stopa na teret poslodavca, ali nikako brzo i ad hoc, već nakon provođenja niza mjera i reformi, izmjena zakona, kako bi očuvali stabilnost Zavoda za PIO/MIO fond, Zavoda za zdravstveno osiguranje, redovnu i kvalitetniju isplatu penzija i zdravstvenu zaštitu", rekao je Arifović.

U cilju rasterećenja privrede i poslodavaca Porezna uprava FBiH uskoro će predložiti Federalnom parlamentu određene mjere i izmjene zakona, prije svega Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima, Zakona o igrama na sreću, Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Izmjenama Zakona o Poreznoj upravi FBiH predlaže se da se ponovo propiše odgovornost osnivača društva kada se radi o poreznim obavezama društva, jer vlasnik - osnivač privrednog društva osnovanog na teritoriji Federacije BiH nema odgovornost za naplatu dospjelih, a neplaćenih javnih prihoda.

To znači da osnivač pravnog subjekta (firme) nije odgovaran za dug pravnog subjekta kojem je blokiran transakcijski račun, te postoji mogućnost da osnivač firme čiji su računi blokirani može osnovati novu firmu.

"Vlasnik može raspolagati velikom imovinom, a da nije u postupku prinudne naplate. Prema upućenoj inicijativi za dugovanja preduzeća solidarno treba odgovarati i osnivač firme odnosno vlasnik prilikom poduzimanja mjera naplate javnih prihoda", navodi.

Smatrajući da je 5 posto od ukupnog duga veliko opterećenje za poreznog obveznika koji je u situaciji da ne može redovno izmirivati porezne obaveze, Arifović predlaže fleksibilniji postupak kada je u pitanju prinudna naplata i to "u smislu da se daju povoljniji uslovi poreznom obvezniku za zaključenje sporazuma o odgođenom plaćanju i plaćanja duga na rate, te da se smanji iznos troškova prinudne naplate“.

U kontekstu doprinosa ističe da je “vrijeme da se izvrši reforma socijalnog osiguranja, uvođenje dva stupa osiguranja, obaveznog i dobrovoljnog”

"To će sigurno biti i uvjet za ulazak u EU. Predlažemo i pojednostavljenje plaćanja doprinosa na jedan račun, odnosno ako to nije moguće zbog postojanja kantona i općina, prijedlog je da se pojednostavi plaćanje obaveza sa manjim brojem naloga za plaćanje nego što je to sad, čime bi se olakšalo plaćanje doprinosa poslodavcima", istakao je Arifović.

Umjesto sadašnjeg koncepta, prema kojem su banke dužne da obavijeste nadležnu organizacionu jedinicu Porezne uprave FBiH u svim slučajevima kada istovremeno sa isplatom plaće i drugih primanja nisu uplaćeni i doprinosi, predlaže da se uvede obaveza da banke ne mogu izvršiti isplatu neto plaće, prije nego što to odobri Porezna uprava.

Poslodavci bi, objašnjava Arifović, prije isplate morali podnijeti prijavu Poreznoj upravi u kojoj bi prijavili obaveze po osnovu poreza i doprinosa, a nakon provedene kontrole Porezna uprava bi dodjeljivala broj odobrenja za plaćanje koji se koristi u banci.

"Na ovaj način bi se znatno olakšalo bankama jer ne bi imali obavezu obavještavanja za koje je praksa pokazala da se dostavljene obavijesti banaka uglavnom odnose na slučajeve da su doprinosi uplaćeni isti dan ili nekoliko dana kasnije sa računa druge banke. Porezna uprava bi imala dobrovoljno prijavljenu obavezu od poreznog obveznika, čime ne bi bilo potrebe za terenske kontrole", kazao je Arifović.

Ukoliko se zagovara smanjenje stopa doprinosa, on naglašava da se moraju propisati oštrije sankcije za neplaćanje doprinosa, dodajući da “trenutno nisu propisane sankcije za odgovorne osobe u pravnom licu, dok u susjednoj Hrvatskoj neplaćanje doprinosa predstavlja krivično djelo”.

To, po njegovom mišljenju, nije mjera koja će donijeti veće efekte, s obzirom da procesuiranje kod nadležnih sudova dugo traje, te bi, kako tvrdi, bolji efekt postigli preventivnim mjerama.

"Puno energije ljudskih resursa i kapaciteta se troši na kontroli naplate doprinosa, tako da bi uvođenje oštrijih sankcija dovelo do povećanja discipline, a Porezna uprava FBiH bi se znatno više mogla baviti kontrolom poreza na dobit kompanija, porezom po odbitku, porezom na dohodak, porezom na imovinu, transfernim cijenama itd.", zaključio je.

Kada je u pitanju porez na dohodak, Porezna uprava FBiH predlaže da se poveća stopa oporezivanja dohotka po osnovi ugovora o djelu i autorskom djelu (na 20 posto ili 30 posto),

"Time bi se primorali poslodavci da ne zloupotrebljavaju ugovore o djelu koji se koriste umjesto ugovora o radu, na štetu zaposlenih i fondova. U 2014. godini smo evidentirali 280.839 prijava ugovora o djelu i 29.353 autorskih ugovora", rekao je u intervjuu za Fenu direktor Porezne uprave FBiH Arifović.

Unatoč ekonomskoj krizi Porezna uprava FBiH u 2014. godini ostvarila je povećanu naplatu javnih prihoda, odnosno direktnih poreza i doprinosa u iznosu od 3.795.241.319 KM, što je za 189 miliona KM ili za 5,24 posto više od naplate ostvarene u 2013. godini.


http://www.klix.ba/biznis/arifovic-bih- ... /150221025
ne zna primitivizam šta je minimalizam

Slika
Avatar korisnika
admin
Site Admin
 
Postovi: 5787
Pridružen: Sub pro 29, 2012 2:09 pm
Lokacija: Tuzla, Bosna


Vrati se na: Ekonomija BH

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost